05.02.2023
България

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на шестима от група за лихварство

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 6 лица за участие в организирана престъпна група за незаконна банкова дейност – лихварство, съобщават от прокуратурата.

Те са задържани на 10.12.2021 г. в гр. Лом при специализирана полицейска операция на ГДБОП със съдействието на служители от Главна Дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, под ръководството на Специализираната прокуратура.

При извършените претърсвания на 5 адреса, ползвани от обвинените, са намерени и иззети около 1 кг накити от жълт метал, 13 350 евро, 1320 лв., телефони, лаптоп, документи, банкови карти и други вещи, за които се предполага, че са използвани за престъпна дейност.

В хода на действията по разследването е установено, че групата е действала на територията на гр. Лом от началото на 2015 г. Участниците давали пари на нуждаещи се срещу 10-процентна лихва.

Предоставяни били неголеми суми – между 1000 лв. и 2000 евро. При забава на вноска на длъжниците била начислявана допълнителна лихва, упражняван бил физически и психически тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да предоставят банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и социални помощи. Една от пострадалите била принудена да им даде пълномощно, с което месеци наред теглили цялата й пенсия.

На 12.12.2021 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за двама от обвинените. На останалите четирима съдът взе мярка „домашен арест“.

Related posts

От 30 до 100 процента скачат адвокатските хонорари

admin

Напрежение и конфронтации в Народното събрание след ареста на Борисов

Срещата на Габровски с БСП продължи 6 минути

admin

Онлайн обучение на ротационен принцип за учениците в Перник

Дани Тренчева

Съкращават срока на карантината и изолацията

Дани Тренчева

Кирил Петков: Имаме между 20 и 50, които през целия си живот са забогатявали незаконно

admin

Leave a Comment