25.04.2024
България

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на шестима от група за лихварство

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 6 лица за участие в организирана престъпна група за незаконна банкова дейност – лихварство, съобщават от прокуратурата.

Те са задържани на 10.12.2021 г. в гр. Лом при специализирана полицейска операция на ГДБОП със съдействието на служители от Главна Дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, под ръководството на Специализираната прокуратура.

При извършените претърсвания на 5 адреса, ползвани от обвинените, са намерени и иззети около 1 кг накити от жълт метал, 13 350 евро, 1320 лв., телефони, лаптоп, документи, банкови карти и други вещи, за които се предполага, че са използвани за престъпна дейност.

В хода на действията по разследването е установено, че групата е действала на територията на гр. Лом от началото на 2015 г. Участниците давали пари на нуждаещи се срещу 10-процентна лихва.

Предоставяни били неголеми суми – между 1000 лв. и 2000 евро. При забава на вноска на длъжниците била начислявана допълнителна лихва, упражняван бил физически и психически тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да предоставят банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и социални помощи. Една от пострадалите била принудена да им даде пълномощно, с което месеци наред теглили цялата й пенсия.

На 12.12.2021 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за двама от обвинените. На останалите четирима съдът взе мярка „домашен арест“.

Related posts

Здравният министър: Зеленият сертификат не е дискриминация

Дани Тренчева

Маските няма да са задължителни в градския транспорт от четвъртък

admin

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Обвиниха акушерка за смъртта на новородено в болница в Търговище

admin

2,8 милиона лева са разходите за изтеглянето на „Вера Су“

admin

Депутатите създадоха 24 постоянни комисии в Народното събрание

Дани Тренчева

Leave a Comment