12.08.2022
България

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на шестима от група за лихварство

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 6 лица за участие в организирана престъпна група за незаконна банкова дейност – лихварство, съобщават от прокуратурата.

Те са задържани на 10.12.2021 г. в гр. Лом при специализирана полицейска операция на ГДБОП със съдействието на служители от Главна Дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, под ръководството на Специализираната прокуратура.

При извършените претърсвания на 5 адреса, ползвани от обвинените, са намерени и иззети около 1 кг накити от жълт метал, 13 350 евро, 1320 лв., телефони, лаптоп, документи, банкови карти и други вещи, за които се предполага, че са използвани за престъпна дейност.

В хода на действията по разследването е установено, че групата е действала на територията на гр. Лом от началото на 2015 г. Участниците давали пари на нуждаещи се срещу 10-процентна лихва.

Предоставяни били неголеми суми – между 1000 лв. и 2000 евро. При забава на вноска на длъжниците била начислявана допълнителна лихва, упражняван бил физически и психически тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да предоставят банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и социални помощи. Една от пострадалите била принудена да им даде пълномощно, с което месеци наред теглили цялата й пенсия.

На 12.12.2021 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за двама от обвинените. На останалите четирима съдът взе мярка „домашен арест“.

Related posts

Герджиков: Изходът от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към СУ

Дани Тренчева

Иван Гешев и Лаура Кьовеши проведоха работна среща

Удължиха изпита по математика на десетокласниците заради гаф

Ива Митева за споразумението: Успяхме да постигнем съгласие за всичко

Дани Тренчева

Компенсират повече семейства, чиито деца не са приети в детски градини

Дани Тренчева

Дете загина, след като беше блъснато от кола във Варна

admin

Leave a Comment