09.02.2023
Свят

След срещата в Анталия: Украйна нарече преговорите „сложни“, Русия не вижда алтернативи

Преди минути завърши срещата на първите дипломати на Украйна и Русия в Анталия, предава БНТ. Дмитро Кулеба нарече преговорите сложни, а Сергей Лавров коментира, че по-добре студен мир, отколкото студена война.

„Ще продължаваме да търсим решение на хуманитарната криза в страната. Готов съм за нова среща в този формат, ако има изгледи за продуктивен диалог и търсене на реални решения. Вярвам, че когато двама външни министри се срещат, те имат по презумпция правото да преговарят за мир и сигурност. Това право им е дадено от техните лидери и парламенти. Готов съм да продължавам тези разговори, чиято цел е слагане на край на войната в Украйна и прекратяване на страданията на украинския народ“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

„Единственото, за което се разбрахме, че тези срещи трябва да имат добавена стойност и изхождаме от това, че те няма да се използват, най-вече от украинска страна, както редовно се случва, за подмяна и подценяване на основния преговорен процес, който се води на беларуска територия между двете делегации. Днешният разговор потвърди, че тези разговори нямат алтернатива, основно говорихме по хуманитарни въпроси, по инициатива на турската страна“, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Очаква се успокояване при цените на петрола

Дани Тренчева

Германия доставя „над 350 генератора“ на Украйна

admin

СЗО се обяви против бланкетните забрани за пътувания заради варианта Омикрон

Дани Тренчева

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

admin

10 души загинаха при руски обстрели на украинския град Северодонецк

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Твърде зависими сме от руските изкопаеми горива

Дани Тренчева

Leave a Comment