08.06.2023
България

След проверката: Стотици милиони за АМ „Хемус“ са преведени авансово без да има разрешение за строеж

Стотици милиони са преведени авансово към фирми, участващи в строежа на АМ “Хемус“, за изграждането на участъци, за които все още няма издадени разрешителни за строеж, нито са започнали отчуждителни процедури.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Национална агенция по приходите. В пресконференцията участваха и служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Участъците, за чието изграждане са преведени авансово суми без да са издадени разрешителни за строеж, са от Лот 4 на АМ „Хемус“ до Лот 9. Установено е, че парите са преведени по два „инхаус“ договора, заяви заместник-директорът на ГДНП Атанас Илков:

„КЪМ ФИРМИТЕ-ИЗПЪЛНИТЕЛКИ, КОИТО СА ПО ТЕЗИ ДВА „ИНХАУС“ ДОГОВОРА СА ПРЕВЕДЕНИ АВАНСОВО ЕДНИ ОГРОМНИ СУМИ. 4, 5 И 6-ТИ ЛОТ НЯМАТ ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА СТРОИТЕЛСТВО. НО ЗА 27-КИЛОМЕТРОВА ОТСЕЧКА СА ПРЕВЕДЕНИ 77 МИЛИОНА АВАНСОВО. ЗА ЛОТ 5 С ОБЩА ДЪЛЖИНА 23 КМ. СА ПРЕВЕДЕНИ 91 МЛН. ЗА ЛОТ 6 С ДЪЛЖИНА 32 КМ. – 101 МЛН.“ – ДОПЪЛНИ ИЛКОВ.

Според служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова през 2020-та година не е имало спешна необходимост да се раздаде 1 млрд. на фирми, при положение, че се е знаело, че все още няма разрешение за строеж на отсечките от Лот 4 до Лот 9 на АМ „Хемус“.

Председателят на Националната агенция по приходите Румен Спецов заяви, че данъчните проверяват дали изтичането на този ресурс от бюджета не е довел до отклонение от облагане, тоест – дали не е ощетен фиска.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че събраната информация съдържа множество данни за нарушения на закона. Проверката продължава, а разследващите са мотивирани да я завършат във възможно най-кратък срок. По случая вече имало образувано едно производство в прокуратурата, в Националната следствена служба, но Рашков сподели, че подозира, че то няма да завърши.

Тази сутрин полицаи и данъчни влязоха в Агенция „Пътна инфраструктура“. Според източници на ПСН акцията е част от проверката за АМ „Хемус“, която МВР извършва за злоупотреби с държавни средства. Вчера от полицията и НАП влязоха и в държавното дружество „Автомагистрали“.

Източник: БНТ

Related posts

Главният прокурор сезира Конституционния съд

admin

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха Никола Минчев като председател на Народното събрание

Петър Петров

МВнР представи подписания двустранен протокол между България и Северна Македония

admin

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“

admin

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Българите в чужбина с възможност за регистрация чрез електронна форма

admin

Leave a Comment