28.03.2024
България Политика

След бурен дебат: На първо четене НС отмени „златните паспорти“

На първо четене НС отмени „златните паспорти“.

На вниманието на народните представители бяха предложени три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство, но народните представители приеха само този на Министерски съвет. „За“ него гласуваха 218 народни представители, „Против“ – 0 и „Въздържали се“ – 0.

Правителството предлага отмяна на възможността за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции. Единият законопроект на ДПС беше сходен с този на кабинета. В друг законопроект от ДПС предлагаха в тримесечен срок ДАНС да извърши пълна проверка по всички преписки по придобиване на подобен тип българско гражданство.

По време на дебата Атанас Славов от „Демократична България“ обяви, че изказването му е в подкрепа на законопроекта на Министерски съвет и посочи, че това е по няколко причини.

„На първо място още с стъпването в длъжност на Министерски съвет и на министър Йорданова беше направен анонс, че именно това, ще е един от първите законопроекти, които Министерство на правосъдието ще подготви и внесе, за да изпълни много ясни и категорични препоръки на ЕС. На второ място темата за българското гражданство е фундаментална. Гражданството е основната правнополитическа връзка на индивида с държавата. Гражданството не е просто набор от права и възможност. То е свързано с ценности, лоялност на индивида към държавата и на държавата към индивида. Именно за това лековатото отношение към темата за гражданството е недопустима“, каза още Славов.

Хамид Хамид от ДПС заяви каква е разликата между двата сходни законопроекта. „Критиката на ЕК е и към пребиваването. Т.е. не само премахнете паспортите, гражданството на това основание – комисията казва – премахнете и късата писта за продължително пребиваване. В момента са останали три страни, които предоставят гражданство по тази писта“, заяви още депутатът от ДПС.

Петър Куленски от „Продължаваме промяната“ обяви, че ще подкрепят законопроекта на Министерски съвет. „Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли ДПС. Хубаво е, когато ДПС говорят за отмяна на златните паспорти да знаем, че и монетата има две страни“, каза още депутатът от „Продължаваме промяната“.

Според него, когато ДПС кажат „Добър ден“, е по-добре да се погледне нагоре, за да се види къде е слънцето.

На това отговори Хамид Хамид от ДПС. „Не знам кой като каже: „Добър ден“ да гледа слънцето. Ще ви припомня, че миналата седмица вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце ето тук пред нас обеща да подкрепят законопроекта за пълна проверка на всички паспорти, а сега се отмятате. Да ви припомня ли: „канадски гражданин съм, не съм канадски гражданин“. През 20 секунди на различно мнение. Въобще сте пълна „куролация“, каза Хамид Хамид, имайки предвид лапсуса на премиера в пленарна зала.

В разискванията се включи и Крум Зарков от БСП, който заяви, че е излишно различните вносители да се замерят с инициативността на тези законопроекти. „За съжаление България дълго време е страна, в която всичко се продава. Следователно всичко може да се купи. Това, че това гражданство се продава, не е новина. Днес ще затворим една от вратите, в които се продават. Всъщност по време на комисията, която г-н Цонев председателстваше в предишния парламент, се видя как групи продават фактически и дори не само гражданството, историята, родовата памет на хора, за да сертифицират или не техния произход. Как процедурите са направени така, че папките се трупат и трябва друг начин, за да мине папката на горния ред“, каза Крум Зарков.

Тома Биков от ГЕРБ – СДС заяви, че днес се решава един безспорен казус. Според него по-сложният въпрос е свързан с гражданството за българи, които са представители на традиционните български общности в Молдова. „Северна Македония казусът е много по-различен, отколкото в Молдова. В Северна Македония се унищожени голяма част от документите, които показват, че тези хора са с български произход. От там идва проблемът“, каза още Тома Биков.

По думите му българската държава твърди, че в Македония има българи, а доста хора в България смятат, че голяма част от славянското население там е българско, а в същото време ние като страна караме тези хора да доказват това. „Ако те не могат да докажат, че са българи, какви са тогава? Това е огромен казус. Този казус трябва да намери решение вероятно не днес, но по принцип и то с една много сериозна работа в тази посока“, заяви още Тома Биков от ГЕРБ.

По време на дебата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ направи процедура по начина на водене. „Когато от тази трибуна народни представители и министри говорят фактологическа неточност според вашата терминология, а в разговорния български език на това му се казва лъжа, моля да им правите забележки“, каза още Мустафа Карадайъ.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Прокурор получи зловещ колет

admin

Васил Велев: Ние получаваме пак руски газ, но през Гърция

admin

Оставиха в ареста обвиняемия за убийството в Катунци

Дани Тренчева

Мирослав Иванов: С вота на недоверие ГЕРБ цели да се докопа отново до властта

НЗОК ще заплати дейностите за болнична помощ за декември 2021 г.

Дани Тренчева

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Leave a Comment