29.03.2024
България Политика

СЛЕД БАЛОТАЖА: Радев очаква кабинет, Герджиков продължава пътя си извън политиката

В първите часове след края на изборния ден дойдоха и първите коментари на двамата участници в балотажа.

За Румен Радев резултатът от вота показва желанието за промяна у хората и скъсване с досегашния модел на управление. За проф. Анастас Герджиков – целият държавен апарат е работил за действащия президент.

Победителят на втория тур от президентския вот Румен Радев тълкува резултата като категорично желание на хората за смяна на статуквото.

„Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ към промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя. Въпреки огромните пари, инсинуацията и пропагандата, които ни заливаха с фалшиви новини, България издържа изпит на демокрация, не се подаде на опитите да се посее етническо напрежение”, заяви президентът Румен Радев.

Според опонента му обаче, изборният резултат не е дело само на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова.

„През цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили през последните пет години или да посочат някакви наши грешки, или пък да отговорят на нашите въпроси за техните грешки през последните седем месеца, непрестанно в продължение на 40 дни повтаряха само едно: „Вие сте свързани с дадени партии, с дадени хора”. Целият държавен апарат работеше за действащия президент, вътрешния министър не просто се занимаваше с това той се занимаваше направо да бъде говорител на предизборния щаб”, заяви проф. Анастас Герджиков.

След изборите Румен Радев очаква стабилизиране на политическата обстановка.

„Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят. Всеки от тези партии, който пренебрегне това ще бъде самоубийствено, ще бъде отречено от хората, ако партиите тръгнат срещу волята на народа”, заяви Румен Радев.

Проф. Анастас Герджиков пък ще продължи пътя си извън политиката.

„Това, което е сигурно, е, че няма да поема по пътя на политиката, а когато казвам, че ще намеря начин тези гласове да продължат да звучат, нямах предвид по политически начин, естествено, че ще се върна в университета, как ще продължа да съм ректор ще обсъдим с колегите”, заяви проф. Герджиков.

Новият-стар президент ще встъпи официално в длъжност през януари.

А в изборната нощ имаше реакции и от политическите лидери. Кирил Петков и Асен Василев поздравиха Радев през Facebook. Коментар направи и лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. А от ГЕРБ казаха, че приемат резултатите такива, каквито са.

„Днес вярваме, че промяната наистина ще продължи. Заедно ние сме готови да работим с този президент, знаем как той работи и, че слага България над всичко. Така че запретваме ръкави, чака ни много работа, но заедно ще успеем”, заяви Кирил Петков.

„Поздравяваме победителите Румен Радев и Илиана Йотова.  Дано сега политическата обстановка да се успокои и да се захванем със сериозна работа и съставяне на редовно правителство,  което да решава кризите – нещо, за което ни призова и президентът”, заяви Корнелия Нинова.

„Имаше прекалено много съмнения за начина, по който бяха проведени тези избори. Отново след толкова години се разигра етническата карта. Заформи се дори международен скандал. Категорично не беше добра практика това да се влиза с икономическа полиция в СУ”, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.   

„Има голяма разлика между вота, подаден за кандидата на ГЕРБ, и този за представителя на опозицията на ГЕРБ в последните няколко години – Румен Радев. Разликата в гласовете сравнение с преди 5 години е изключително фрапираща”, коментира Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“.

Източник: NOVA

Related posts

Слънчево и топло време в последния октомврийски ден

admin

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Критична остава ситуацията в наводнените села в Карловско

admin

Какви са цените на основните продукти в ЕС в сравнение с България?

admin

Черна статистика

admin

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

Дани Тренчева

Leave a Comment