21.02.2024
Без категория България

Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден

Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден се развихря заради опасения на български овцевъди. Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. Фермери и търговци обявиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

По подобен начин български зърнопроизводители атакуваха и вноса на украинско зърно.

От Българската агенция за безопасност на храните обаче твърдят, че вносът е под „извънредно засилен“ контрол и фалшификации за произхода са невъзможни, като припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.

Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.

„Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство“, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, цитиран от в. „Сега“.

По негови думи Република Северна Македония не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните, като така качеството на съответното месо остава под въпрос. Според Караколев липсата на еврорегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен от ЕС пункт за импорт на месо от страни извън Европейския съюз за внос на меса от трети страни. По европравилата, щом стоката вече е влязла в държава от ЕС, на следващата граница няма изискване за щателни проверки.

„А гърците не се задълбочават в изследвания“, твърди Симеон Караколев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец“ за отстраняването на главния прокурор

Дъжд и облаци в Западна и Централна България! Какво време ни очаква до края ноември?

admin

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Троян – Кърнаре

admin

Прокуратурата повдигна обвинения на замесените в стрелбата на пътя София – Перник

admin

Радев на прощаване със служебния кабинет: Вашата мисия е изпълнена

Дани Тренчева

Задържаха 76 нелегални мигранти край Стара Загора

admin

Leave a Comment