03.10.2023
Пулсът на Югозапада Симитли

Симитли отбелязва 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението Пиринска Македония

С тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника „100 години свобода“ в Симитли ще бъде отбелязана 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението на Пиринска Македония. Събитието ще се състои на 9 октомври от 19.00 часа.

През 1912 година, когато става ясно, че започва Балканската война, за военни действия в географската област Македония българското командване определя само една дивизия. Това е славната VII Рилска дивизия, която е със завишен личен състав – общо 37 355 войници и офицери. В оперативен план нейните действия се разделят в три колони между коритата на две реки – Брегалница и Струма.

В района на Симитли действа III бригада от VII Рилска дивизия. На 5 октомври 1912 година дивизията освобождава Горна Джумая, а четири дни по-късно (9 октомври 1912 година ) със свободата се поздравят и жителите на днешната община Симитли, като за един от главните освободители на района е признат легендарният български революционер Ичко Бойчев.

По повод 100-годишнината от избухването на Балканската война и освобождението на Симитли на централния площад бива изграден паметник „100 години свобода“ в чест на загиналите знайни и незнайни войни, дали живота си за освобождението на Симитли и България.

Related posts

Топ пилота на община Симитли Жулиян Георгиев отново на първо място по мотокрос

admin

Поздравителен адрес от кмета на Симитли, Апостол Апостолов по повод 24-ти май

Община Сандански подменя тротоарните площи от пазара до ГУМ

Дани Тренчева

Павел Стоименов: В Симитли бизнесът върви добре, защото нашият кмет си изпълнява задълженията

admin

Приемат заявления за трето класиране в гимназиите в Пиринско

admin

Аварийно спиране на газоподаването за Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment