25.05.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Симитли отбелязва 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението Пиринска Македония

С тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника „100 години свобода“ в Симитли ще бъде отбелязана 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението на Пиринска Македония. Събитието ще се състои на 9 октомври от 19.00 часа.

През 1912 година, когато става ясно, че започва Балканската война, за военни действия в географската област Македония българското командване определя само една дивизия. Това е славната VII Рилска дивизия, която е със завишен личен състав – общо 37 355 войници и офицери. В оперативен план нейните действия се разделят в три колони между коритата на две реки – Брегалница и Струма.

В района на Симитли действа III бригада от VII Рилска дивизия. На 5 октомври 1912 година дивизията освобождава Горна Джумая, а четири дни по-късно (9 октомври 1912 година ) със свободата се поздравят и жителите на днешната община Симитли, като за един от главните освободители на района е признат легендарният български революционер Ичко Бойчев.

По повод 100-годишнината от избухването на Балканската война и освобождението на Симитли на централния площад бива изграден паметник „100 години свобода“ в чест на загиналите знайни и незнайни войни, дали живота си за освобождението на Симитли и България.

Related posts

КПКОНПИ глоби общински съветник от Сандански

admin

Утре „Септември“ (Симитли) ще изиграе поредна контрола

Дани Тренчева

Отстраниха шест от общо седем кандидати за строежа на моста при с. Покровник

admin

Община Банско организира кампания за събиране на опасни отпадъци

Дани Тренчева

Драстично увеличение в цените на жилищата в Благоевград

admin

Кражба на 6 500 лева от къща в Симитли

Дани Тренчева

Leave a Comment