28.03.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Симитли отбелязва 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението Пиринска Македония

С тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника „100 години свобода“ в Симитли ще бъде отбелязана 109-ата годишнина от избухването на Балканската война и освобождението на Пиринска Македония. Събитието ще се състои на 9 октомври от 19.00 часа.

През 1912 година, когато става ясно, че започва Балканската война, за военни действия в географската област Македония българското командване определя само една дивизия. Това е славната VII Рилска дивизия, която е със завишен личен състав – общо 37 355 войници и офицери. В оперативен план нейните действия се разделят в три колони между коритата на две реки – Брегалница и Струма.

В района на Симитли действа III бригада от VII Рилска дивизия. На 5 октомври 1912 година дивизията освобождава Горна Джумая, а четири дни по-късно (9 октомври 1912 година ) със свободата се поздравят и жителите на днешната община Симитли, като за един от главните освободители на района е признат легендарният български революционер Ичко Бойчев.

По повод 100-годишнината от избухването на Балканската война и освобождението на Симитли на централния площад бива изграден паметник „100 години свобода“ в чест на загиналите знайни и незнайни войни, дали живота си за освобождението на Симитли и България.

Related posts

Безпрецедентни мерки в приют за безстопанствени животни в Благоевград

admin

Израелец отне предимство и предизвика катастрофа в Благоевград

Ново повишение на цените на такситата в Благоевград

Дани Тренчева

Ясни са вече контролите на „Септември“ (Симитли) през зимните месеци на 2022 година

Дани Тренчева

Пременени с коледни дрешки децата от филиал Брежани на Детска градина „Радост“ посрещнаха Дядо Коледа

Дани Тренчева

Община Сандански изгради детска площадка в двора на МБАЛ „Югозападна болница“

admin

Leave a Comment