01.07.2022
Свят

СЗО призова болниците в Украйна да не бъдат мишени

Европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) е силно обезпокоен о положението в Украйна, каза днес на онлайн пресконференция в Копенхаген регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран от ДПА.

„Дълбоко съжалявам да видя как моят регион, който излиза от две ужасни години на пандемия, отново да е изправен пред унищожителното въздействие на военните сражения върху десетки милиони хора в Украйна и другаде“, заяви Клуге. Той подчерта, че здравните работници, болниците и другите медицински учреждения не трябва да бъдат мишена на нападения, дори при кризи и конфликти. По думите му досега са потвърдени 16 съобщения за атаки срещу здравни обекти в Украйна и много други сигнали се проучват. „СЗО категорично осъжда тези нападения“, подчерта белгийският лекар.

Според Ханс Клуге сега СЗО има три приоритета относно кризата в Украйна. Първо, доставката на медицински материали, включително кислород, инсулин и защитни облекла; второ, помощ за здравната инфраструктура в съседните страни, за да покрива нуждите на бежанците; трето, удовлетворяване на спешните нужди на украинската здравна система чрез оперативния център на СЗО в западния град Лвов.

Пред Украйна има едновременно три предизвикателства: руското нашествие, КОВИД-19 и епидемия от полиомиелит, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

Мащабни наводнения в Гърция, нанесени са сериозни щети

Дани Тренчева

Великобритания одобри нов препарат за лечение на COVID-19

Дани Тренчева

Гърция се отказа от облекчаване на Covid мерките

Дани Тренчева

Unstable Situations Require Police In Riot Gear Face Off With Protesters At Zone 5

admin

Досиетата „Пандора“: Разкрити тайни богатства и сделки на световни лидери

Дани Тренчева

Коронавирусът по света: Италия обмисля задължителна ваксинация

admin

Leave a Comment