27.07.2024
Свят

СЗО призова болниците в Украйна да не бъдат мишени

Европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) е силно обезпокоен о положението в Украйна, каза днес на онлайн пресконференция в Копенхаген регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран от ДПА.

„Дълбоко съжалявам да видя как моят регион, който излиза от две ужасни години на пандемия, отново да е изправен пред унищожителното въздействие на военните сражения върху десетки милиони хора в Украйна и другаде“, заяви Клуге. Той подчерта, че здравните работници, болниците и другите медицински учреждения не трябва да бъдат мишена на нападения, дори при кризи и конфликти. По думите му досега са потвърдени 16 съобщения за атаки срещу здравни обекти в Украйна и много други сигнали се проучват. „СЗО категорично осъжда тези нападения“, подчерта белгийският лекар.

Според Ханс Клуге сега СЗО има три приоритета относно кризата в Украйна. Първо, доставката на медицински материали, включително кислород, инсулин и защитни облекла; второ, помощ за здравната инфраструктура в съседните страни, за да покрива нуждите на бежанците; трето, удовлетворяване на спешните нужди на украинската здравна система чрез оперативния център на СЗО в западния град Лвов.

Пред Украйна има едновременно три предизвикателства: руското нашествие, КОВИД-19 и епидемия от полиомиелит, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

Израел тества четвърта доза COVID ваксина върху 150 медици

Дани Тренчева

Европейската комисия обяви златните паспорти за заплаха за сигурността

Дани Тренчева

Италия обмисля безсрочен сертификат за хората с три дози ваксина

Дани Тренчева

ЕС поръчва над 180 млн. дози ваксина, адаптирана за Омикрон

Дани Тренчева

Полиция обгради офиса на фирмата в Скопие, чийто автобус изгоря

Дани Тренчева

Неизвестните в случая на изчезналите в Мексико 43 студенти

admin

Leave a Comment