03.12.2023
Covid-19

СЗО одобри за употреба първата ваксина, произведена в Латинска Америка

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба ваксина срещу коронавирус на британско-шведската компания AstraZeneca, пусната по лиценз съвместно на Аржентина и Мексико. Панамериканската здравна организация (PAHO) съобщи на страницата си в Twitter в четвъртък, че това е първото лекарство за коронавирус, произведено в Латинска Америка, което е одобрено от СЗО.

„Радваме се на международната подкрепа за първата ваксина срещу COVID-19, произведена в Латинска Америка. Включването ѝ в списъка на СЗО с ваксини за спешна употреба ще увеличи наличността на ваксини по време на пандемия“, се казва в изявление на PAHO.

Кариса Етиен, неин директор, нарича решението на СЗО „важен етап за Латинска Америка, който подчертава значението на трансфера на технологии за увеличаване на наличността на качествени ваксини срещу коронавируси в региона“.

„Международната подкрепа от СЗО показва, че Латинска Америка и Карибският басейн могат да допринесат за глобалното снабдяване с ваксини, което е от ключово значение за преодоляване на съществуващите различия в достъпа до имунизация“, каза Етиен.

Източник: БГНЕС

Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience, а мексиканската Laboratorios Liomont отговаря за опаковането на лекарството. Ваксината, произведена съвместно от тези компании, вече се използва в няколко страни от Латинска Америка и Карибския басейн. Включването в списъка на СЗО проправя пътя за доставката ѝ извън региона, както и за разпространението ѝ чрез международния механизъм COVAX. 

Related posts

2274 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие

Дани Тренчева

Турция започва да прилага собствената си ваксина

Дани Тренчева

От сертификат до пълен локдаун – какви ограничения влизат в сила в Европа

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

9 874 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

РЗИ Благоевград с масови проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment