11.12.2023
Covid-19 България

Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax

В момента страната ни търси възможности за осигуряванена ваксината на Novavax срещу COVID-19. Това обясни здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание.

Тя обясни, че на 11 август 2021 година МС решава да не участва в споразумение за предварително закупуване и доставка на ваксини от Novavax, предава NOVA. При взимане на решението са били взети предвид няколко съображения – имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година. Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Имало е и предварително съгласие за участие в бъдещ договор на ЕК с Valneva , както и възност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са заявени достатъчно ваксини от 4 вида, обясни Сербезова.

„Към настоящия момент се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на Novavax. Проведен е разговор с представителя Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към ЕК. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, заяви Сербезова

Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение , каза министърът.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Премиерът: Не харчим повече пари, даваме ги на най-нуждаещите си

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Тихомир Безлов: В „Досиетата Пандора“ има поне 10 пъти повече български офшорни фирми

Дани Тренчева

Отлагат церемонията за наградите „Грами“ заради Омикрон

Дани Тренчева

Затворник почина в затвора в Бобов дол

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment