26.05.2024
България

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП, съобщава Дневник.

Видеото, за първи път публикувано в социалната мрежа TikTok, беше разпространено в “24 часа”, както и в редица таблоидни сайтове (“Блиц”, ПИК) в следобедните часове на 25 октомври.

Като “открита демонстрация на бездушие” определи Съветът за електронни медии (СЕМ) публикуването от страна на различни медии на клип, показващ кадри от смъртта на младия попфолк изпълнител.

“Смущаващо е бруталното погазване на хуманността и етичните норми в журналистиката, както и откритата демонстрация на бездушие към паметта му и страданието на близките. Вследствие на разширените си правомощия СЕМ реагира веднага на подаден сигнал за неподходящо съдържание в платформите за споделяне на видеоклипове (VSP) YouTubeFacebookTwitterTikTok. Експертите на съвета докладват публикуваното от потребителите съдържание и клиповете се премахват своевременно”, пишат от медийния регулатор.

За смъртта на момчето стана известно на 24 октомври от публикация на телевизия “Планета”. В информацията не се съобщаваха детайли за това как е починало. Официална информация от МВР няма. Още на следващия ден в отделни медии се появиха детайли, които не са базирани на никакви факти. Впоследствие сайтове се позоваха на съобщение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Спо0ред публикациите полицията представя подробности за смъртта на Денис Теофиков, в което се твърди, че няма данни за насилствена смърт. Това съобщение не може да бъде открито нито на сайта на СДВР, нито на МВР.

Почти веднага след появата на клипа, на 25 октомври реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), които нарекоха публикуването на клипа “чудовищно спрямо близките”. Малко след тяхната позиция видеото беше свалено от сайта на “24 часа”.

“Съветът сезира и компетентния орган в държавата, под чиято юрисдикция са платформите (ГДБОП – бел. ред.). За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния регистър на СЕМ, ще бъдат предприети съответните административно наказателни действия”, пишат още от регулатора.

Related posts

Не се предвижда промяна в цената на винетките догодина

Дани Тренчева

Отбелязваме Деня на Европа

admin

Прогноза за времето за 9 декември 2021

Дани Тренчева

Проверяват висши служители на ГДНП за работата им по случая „Булгаргаз”

Дани Тренчева

Васил Велев: Компенсацията за тока да е функция на цената, а не фиксирана

Дани Тренчева

Инцидент в завод “Арсенал“

admin

Leave a Comment