05.10.2022
Covid-19 Свят

САЩ купува лекарство за COVID-19 за над 5 милиарда долара

Pfizer Inc подписа сделка на стойност 5,29 млрд. долара с правителството на САЩ за доставка на 10 млн. таблетки от пероралното антивирусно лекарство за COVID-19, съобщи производителят, цитиран от „Гардиън“.

Пероралното лекарство може да бъде обещаващо ново оръжие в борбата срещу пандемията, тъй като може да се приема като ранно домашно лечение, което да помогне за предотвратяване на хоспитализациите и смъртните случаи.

Във вторник Pfizer подаде заявление за разрешение за употреба на лекарството „Паксловид“ в САЩ и заяви, че очаква да произведе 180 000 таблетки до края на следващия месец и поне 50 млн. до края на 2022 г.

„Това обещаващо лечение може да помогне за ускоряване на пътя ни за излизане от тази пандемия, като предложи още едно животоспасяващо средство за хората“, заяви Ксавие Бекера, секретар на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ.

По-рано този месец компанията съобщи, че лекарството намалява с 89% вероятността от хоспитализация или смърт при възрастни, изложени на риск от тежко заболяване.

Резултатите от проучването показват, че лекарството на Pfizer превъзхожда хапчето на Merck & Co Inc, – „Mолнупиравир“, за което миналия месец беше доказано, че намалява наполовина опасността от смърт или хоспитализация за пациенти с коронавирус с висок риск от тежко заболяване.

Правителството на САЩ подписа и договор на стойност 2,2 млрд. долара за курсове на лечение с лекарството на Merck. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Moderna започна изпитвания на модифицирана ваксина срещу Омикрон

Дани Тренчева

Мъж с COVID-19 скочи от терасата на реанимацията в Благоевград

Дани Тренчева

COVID-19: Турция започна поставянето на пета бустерна доза

Дани Тренчева

Великобритания ще предостави 100 милиона долара за помощ на Украйна

Дани Тренчева

Разработиха тест, отличаващ COVID-19 от грип

Дани Тренчева

Петков обяви кога отпадат зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment