02.12.2023
Свят

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат официално одобрени утре

Европейският съюз ще одобри официално в петък нови санкции срещу Русия във връзка с началото на руската специална военна операция в Украйна. Това заяви в интервю за испанския телевизионен канал 24 Oras върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в четвъртък, предава БГНЕС.

„В момента техническите групи финализират текстовете [на санкциите], Европейският съвет ще се събере тази вечер, за да ги приеме политически, а утре сутринта Съветът на ЕС на ниво външни министри ще одобри [санкциите] официално и те ще влязат в сила“, каза Борел. „Санкциите ще засегнат икономическите сектори в Русия, с които поддържаме отношения. „Ще разговаряме с Япония, с Индия, с всички държави, с които можем да се обединим, за да спрем тази агресия“, уточни ръководителят на дипломацията на ЕС.

„Можем да кажем, че това не е нашата война, но е нашата сигурност“, каза той. „Имаме много икономически инструменти, които могат да навредят на руската икономика. Атака от такъв мащаб е подготвяна в продължение на месеци или години, твърди Борел и изрази безпокойство, че „по границите ни отново ще има напрегната ситуация“.

Related posts

В САЩ разработиха дъвка срещу коронавирус

Дани Тренчева

Властите в Одеса призовават всички да се скрият в бомбоубежищата

Дани Тренчева

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Дани Тренчева

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Дани Тренчева

СЗО алармира: Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост по света

Дани Тренчева

Leave a Comment