21.02.2024
Без категория България

Само Унгария е по-корумпирана от България, сочи проучване

България се нарежда на 72-о място по корупция и на предпоследно място в Европейския съюз за 2022 г., показват данните на „Прозрачност без граници“.

Индексът на България е 43 пункта, като в ЕС единствено Унгария има по-нисък резултат. За 25-и път България е включена в изследването на неправителствената организация, предаде БГНЕС.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов заяви, че въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание е имало законопроекти, които да въведат практики като в Унгария и като в Русия. „Отиващият си парламент беше белязан от безпрецедентен лобизъм“, подчерта той.
Експертът на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева посочи, че при България за изминалия 10-годишен период на практика индексът отбелязва липса на напредък.

Председателят на УС на асоциацията Огнян Минчев отбеляза, че който и да е бил на власт през последните 25 години в България, откакто страната ни е част от класацията, няма някаква съществена промяна относно подобрението на институционалната среда, която генерира корупция. „Както казват циниците, не можеш да бъдеш на власт в България, без да си потопиш пръстите в меда. Според мен е много важно да се подчертае, че борбата с корупция в България трябва да престане да бъде политическа дъвка“, каза той и допълни, че е необходимо много сериозно координирано усилие преди всичко на гражданско равнище, но оттам и натиск на политическо равнище. По думите му има както вътрешнобългарски структурни проблеми, които да се решат, така и външни проблеми – влияние от различни страни, които също трябва да се вземат предвид.

Славов добави, че ние трайно стоим в зоната на държавите, които имат системен структурен проблем с борбата с корупцията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Възрастна жена получи фрапиращи сметки за ток след смяна на електромер

admin

Млада шофьорка предизвика ПТП и пострада

admin

Силен вятър отложи откриването на ски сезона на Витоша

Дани Тренчева

Православната църква почита паметта на Свети пророк Илия (Илинден)

admin

Втора седмица без следа от двамата рибари, изчезнали край Бургас

admin

БАН е „възмутена“ от бюджета на Академията за 2022 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment