23.07.2024
Без категория България

Само Унгария е по-корумпирана от България, сочи проучване

България се нарежда на 72-о място по корупция и на предпоследно място в Европейския съюз за 2022 г., показват данните на „Прозрачност без граници“.

Индексът на България е 43 пункта, като в ЕС единствено Унгария има по-нисък резултат. За 25-и път България е включена в изследването на неправителствената организация, предаде БГНЕС.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов заяви, че въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание е имало законопроекти, които да въведат практики като в Унгария и като в Русия. „Отиващият си парламент беше белязан от безпрецедентен лобизъм“, подчерта той.
Експертът на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева посочи, че при България за изминалия 10-годишен период на практика индексът отбелязва липса на напредък.

Председателят на УС на асоциацията Огнян Минчев отбеляза, че който и да е бил на власт през последните 25 години в България, откакто страната ни е част от класацията, няма някаква съществена промяна относно подобрението на институционалната среда, която генерира корупция. „Както казват циниците, не можеш да бъдеш на власт в България, без да си потопиш пръстите в меда. Според мен е много важно да се подчертае, че борбата с корупция в България трябва да престане да бъде политическа дъвка“, каза той и допълни, че е необходимо много сериозно координирано усилие преди всичко на гражданско равнище, но оттам и натиск на политическо равнище. По думите му има както вътрешнобългарски структурни проблеми, които да се решат, така и външни проблеми – влияние от различни страни, които също трябва да се вземат предвид.

Славов добави, че ние трайно стоим в зоната на държавите, които имат системен структурен проблем с борбата с корупцията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето 6 януари 2022

Дани Тренчева

МС обсъжда еднократните помощи от 300 лв. за семейства заради скъпите горива

Дани Тренчева

Природният газ може да поевтинее до 18% през февруари

Дани Тренчева

Прогноза за времето 17 март 2022

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа на пътя Бургас-Поморие

Дани Тренчева

Христо Иванов: ГЕРБ не са партия, а кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност

Leave a Comment