28.11.2023
България Икономика

Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

Драстичното поскъпване на електроенергията за бизнеса ще увеличи драстично и цените на лифт картите в ски курортите тази зима.

В Пампорово вече обявиха новите цени на сезонните карти за възрастни, младежи, деца и пенсионери, които са един път и половина по-високи от миналата година. Тези цени обаче ще са в сила само до 10 декември, след което се очаква ново поскъпване.

Лифт-ĸapтa зa възpacтeн за целия сезон е 1480 лв. и това е преференциална цена, ако бъде закупена до 10 декември. Миналата зима тази карта струваше 1025 лв.  Цената на сезонната карта зa млaдeжи и пенсионери нaд 65 г. е увеличена с 50% до 1184 лв., а за деца – с 60% до 888 лв. От миналата година бе въведена и сезонна лифт-карта само за делничните дни. Тази зима цената й е 1036 лв. зa възpacтни, 622 лв. зa дeцa, и 829 лв. зa млaдeжи и cĸиopи нaд 65 г.

В Банско, където зимният сезон 2021/2022 ще бъде открит официално на 18 декември, засега обявиха, че запазват цените на миналогодишните нива само за лоялни клиенти. Скиорите, които членуват в Bansko Loyalty Club, ще може да закупят сезонна карта на преференциални условия в периода 22.11.2021 – 18.12.2021 г.  За възрастни цената е 1300 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 1200 лв., а за деца 700 лв. Все още не е известно колко ще поскъпне лифта в Банско след 18 декември.

Ски курортите вече обявиха, че е изключително трудно да планират сезона тази зима заради неяснотата как ще се развие пандемията и до къде ще стигнат цените на тока. Другото неизвестно е дали и след 1 януари 2022 г. ще се запази намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), туроператорите и ресторантите. 

И тази година зимните курорти ще разчитат основно на българските туристи. 

Източник: СЕГА

Related posts

Мирослав Иванов: Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда

Каримански: Тази седмица ще станат ясни мерките за битовите абонати, засегнати от енергийната криза

Дани Тренчева

Костадинов: Приеме ли се зеленият сертификат за депутатите, влизаме с нашите избиратели в НС

Дани Тренчева

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“

admin

Ректори и МОН изготвят концепция за обединяване на университети

240 полицаи е разследвала прокуратурата за една година

admin

Leave a Comment