19.04.2024
България Политика

Румен Радев: Служебното правителство поема отговорност за управленито на България в труден момент за страната ни

Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС. Това каза президентът Румен Радев при представянето на членовете, задачите и приоритетите на четвъртото си служебно правителство на церемония в Гербовата зала на  „Дондуков“2.

В Гербовата зала в президентството бяха служебният премиер Гълъб Донев и министрите от новото служебно правителство, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на администрацията на президента. Донев е досегашен секретар на държавния глава по демография  и социални политики, бивш социален министър в предишните служебни правителства, назначени от президента Радев.

Президентът Радев добави, че на служебния кабинет се пада отговорността да се справи с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета, назначени от него.

Държавният глава заяви, че на този тревожен фон основно предизвикателство пред служебния кабинет е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален, описа ситуацията президентът и заяви, че първи приоритет на служебния кабинет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта, да предотврати рисковете пред националната сигурност,  да ускори работата по модернизацията на въоръжените ни сили и повишаването на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

Като последици от войната президентът посочи глобалната енергийна криза и продоволствената криза.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, каза Радев. По думите му тя неизбежно ще изостря социалното напрежение с потенциал  за нови политически и управленски кризи в идните месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цени на енергоносителите, каза държавният глава. Румен Радев заяви, че в центъра на дейността на служебния кабинет трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Той каза още, че гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, каза президентът  и добави, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на продоволствения и търговския цикъл  в земеделието. Затова важен приоритет за служебния кабинет, който президента посочи, е да осигури предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.

Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т. нар. строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти, каза президентът. Той добави, че обществото ни очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата, въпреки нормативния блокаж.

Радев каза още, че въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъсква служебният кабинет още от първия ден на управлението си, пред правителството стоят и други важни задачи – трябва да разработи липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и в техния мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка към членството на България в Шенгенското пространство. Не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС, каза президентът.

По отношение на основната задача на всеки служебен кабинет –  организирането на изборите, държавният глава изрази убеденост, че този служебен кабинет ще я реши успешно, както по думите я направиха и предишните три служебни кабинета.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставяно на изпитание от динамиката на събитията, се обърна към министрите от служебния кабинет президентът Радев. Управлението на страната в кризисна ситуация, при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност, заяви още държавният глава. Радев добави, че затова и негов избор за служебен премиер е Гълъб Донев и заяви, че в цялата си дейност до момента Донев е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.

Церемонията започва с изпълнение на националния химн.

След вота на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков и невъзможността да се състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, държавният глава назначи от днес служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, разпусна досегашния парламент и насрочи предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Related posts

Черна статистика

admin

20 години затвор за убийството на 5 – годишно дете през 2015г.

admin

Какво ще е времето през първия ден от есента

admin

Черна статистика

admin

Дневен хороскоп за 19 януари 2022

Дани Тренчева

МОСВ предупреди за възможно повишаване нивата на язоворите у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment