22.04.2024
България Политика

Румен Радев: Не съм се ръководил от скандала с Nexo

Не съм се ръководил от скандала с Nexo при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, след като аз бях взел своето решение. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти преди началото на кръглата маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“.

Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на „Демократична България“, това го виждаме всички, коментира Радев.

Вчера президентът връчи на председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис, готова е на решения, които да са общи за всички партии или поне за болшинството партии в парламента. Показа, че може да работи и да влиза в коалиции, и да управлява заедно със свои идеологически опоненти. Това съвсем не е малко. Знаете, че БСП беше основният фактор за решаване на парламентарната криза с избора на председател на Народното събрание“, каза още държавният глава.

Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички възможности, то служебният кабинет прави максималното да оползотвори всички възможности пред него, така че да работи добре в името на България. Политиката като изкуство да се оползотворяват възможности, би трябвало да се следва от всички останали правителства, допълни президентът.

На въпрос коя е възможната дата за предсрочни парламентарни избори Радев отговори, че това зависи дали и кога БСП ще върне мандата.

БТА припомня, че първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на 3 януари на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме Промяната“. Денков предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство, която беше отхвърлена от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Румен Радев: Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради

admin

Правосъдното министерство: Готови сме с корекцията по Плана за възстановяване

Дани Тренчева

Пожар горя в психиатричната болница в Курило

Дани Тренчева

Станислав Трифонов лично поведе листата на ИТН в Пиринско! Ще се разграничи ли Слави от кмета Илко Стоянов?

admin

Нови правила за влизане в България

Дани Тренчева

Промените за облекчаване изграждането на обекти за производство на ел. енергия за собствено потребление, минаха на първо четене

admin

Leave a Comment