25.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Румен Радев: Благоевград има огромен потенциал за развитие със своите работливи хора и прекрасна природа

Благоевград има огромен потенциал за развитие със своите работливи хора и прекрасна природа и не заслужава високата безработица и ниските работни заплати. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград. В разговора участие взеха областният управител на Благоевград Николай Шушков и кмета на града Илко Стоянов.

В разговора представителите на бизнеса изразиха разочарованието си, че започнатото преди 10 години строителство на Автомагистрала „Струма“ все още не е завършено, а трасето е важно за развитието на бизнеса в района. Участниците в срещата настояха за довършването на Транспортен коридор 8, който ще даде перспектива за по-добрата връзка на областта със съседните страни. Държавният глава подкрепи тези искания и подчерта, че линиите на комуникация и свързаност трябва да бъдат развивани не само с изграждането на транспортни връзки, но и чрез подобряването на отношенията със съседните държави във всички аспекти. Президентът подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония също е важна за развитието на района, защото това ще даде повече възможности за сътрудничество и ще улесни комуникацията, защото много българи живеят и работят в двете страни.

В рамките на посещението си в Благоевград държавният глава, заедно с министъра на икономиката Даниела Везиева, участва в откриването на нов завод за производство на ортези (медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване). Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места. Президентът приветства решението на инвеститора да вложи средства в България за производство с грижа за хората с увреждания и здравословни проблеми. По думите на държавния глава Благоевград е подходящо място за инвестиции заради наличието на работна ръка, два университета, силно средно образование и най-вече мотивирани хора.

В Благоевград президентът проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Кутрев и областният управител на Благоевград Николай Шушков, който определи срещата като историческа, тъй като е първа на държавен глава с представители на ръководствата на двете вероизповедания в региона.

„Най-важно е хората да са единни и да се обединяват около ценности“, подчерта държавният глава. Неврокопският митрополит Серафим и районният мюфтия Осман Куртев разказаха, че животът на българите християни и мюсюлмани в района е спокоен, има уважение между хората и трябва да продължи да се работи за това. Президентът получи от представителите на двете вероизповедания специално издание на Библията, както и на Корана на български език. Областният управител на Благоевград Николай Шушков подари на държавния глава икона на Свети Йоан Рилски Чудотворец, представляваща мозайка с елементи, добити от българи мюсюлмани от област Чеча.

Related posts

За втори път: Мъж разбива стъклата на магазин в Благоевград, за да си вземе алкохол

admin

Председателят на ОбС – Банско К. Загорчин: Стига спекулации със зоната около хижа „Г. Делчев“, 90% от нея е частна, никой още не е поискал да строи

admin

Благоевградчани се обединяват да спасят живота на 30-г. Стойчо Кръстев

admin

Дядо Коледа и Снежинката, която си търси приятел се срещнаха с децата от филиал Ораново на ДГ „Радост“

Дани Тренчева

Предстои финала на детския футболен турнир „Симитли 2022″

admin

Кметът на Симитли Апостол Апостолов бе официален гост на тържественото отбелязване на 20-ата годишнина от създаването на Басейнова дирекция – Благоевград

admin

Leave a Comment