29.03.2024
Свят

Реакцията на света след решението на Москва

Вълна от остри реакции на международната общност последва след като Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Светът осъди решението на руския президент.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна чрез признаването на двата отцепени региона за независими държави.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди признаването на независимостта на отцепените региони в Източна Украйна и призова Русия да избере пътя на дипломацията.

Европейският съюз определи случилото се като „крещящо нарушение на международното право и допълни, че ще санкционира хората, замесени в този незаконен акт.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН мнозинството от страните осъдиха решението на Русия да признае за независими двете отцепнически републики в Източна Украйна. Китай обаче се задоволи само с това да призове всички страни към сдържаност.

„Генералният секретар смята, че решението на Руската федерация е нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и е несъвместимо с принципите на Устава на ООН, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Съединените щати ще обявят днес нови санкции срещу Русия.

„Президентът Путин разкъса на парчета споразумението от Минск. По същество, Путин иска светът да се върне назад във времето – отпреди ООН. Във времето, когато империите управляваха света. Светът обаче се придвижи напред. Вече не сме 1919 г., а 2022 г.”, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

Австралийският премиер призова Москва да спре да заплашва съседите си.

„Всяко твърдение, че това са миротворци, е глупост. Те се намират на украинска суверенна територия. Надявам се на най-доброто по отношение на дипломатическите усилия”, каза Скот Морисън.

Еманюел Макрон, който се ангажира активно за намиране на дипломатически изход от кризата, определи действията на Москва като нарушение на международните ангажименти и атака срещу суверенитета на Украйна.

Британският премиер свика извънредно заседание на кабинета рано тази сутрин, за да обсъди санкциите срещу Русия.

„Това е явно нарушение на международното право. Това е грубо нарушение на суверенитета и целостта на Украйна. Това е отказ от Минския процес и Минските споразумения. И мисля, че това е много лошо знамение и много тъмен знак”, каза Борис Джонсън.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен разпространиха съвместно изявление, в което се посочва че Евросъюзът ще отвърне със санкции. Тази стъпка, посочват те, е ярко нарушение на международното право и на споразуменията от Минск.

Световните финансови пазари реагираха мигновено със спад. Цените на петрола и природния газ обаче тръгнаха нагоре, а в обратната посока пое руската рубла.

Източник: NOVA

Related posts

Стачка блокира гръцките пристанища

Дани Тренчева

Путин: Нямаме лоши намерения към съседите, изпълняваме си задълженията

Дани Тренчева

Русия и украинските военни се споразумяха за съвместна охрана на АЕЦ Чернобил

Безплатен телефон за всички ваксинирани украинци над 60 години

Дани Тренчева

Русия и Украйна се споразумяха за еднодневни коридори за евакуация

Дани Тренчева

Иран затвори границата с Ирак

admin

Leave a Comment