26.04.2024
България

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Наблюдаващите прокурори по разследването за източване на пари за строежа на АМ „Хемус“ са си направили самоотвод. Това съобщи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев. Действията на обвинителите той обясни с „безпрецедентния, неправомерен натиск”, който им бил оказан.

„В резултат на натиска спрямо прокурорите да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, разрешат му да напусне страната и направят така, че да не носи наказателна отговорност – същите са счели, че е пряко въздействано върху вътрешното им убеждение”, посочи Илиев.

„Предвид образуваното от Софийскатa районна прокуратура досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решение по делото”, допълни той.

„Горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност. Ще преценят и дали има такъв натиск, който ще попречи на наблюдаващите обвинители да продължат да осъществяват ръководство и надзор върху разследването”, каза още зам.-градският прокурор.

„Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на гражданите. Апелираме за тясно сътрудничество с всички институции”, завърши Илиев. 

Ако Апелативна прокуратура приеме изложените от наблюдаващите прокурори мотиви и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде преразпределено на случаен принцип.

„Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата, кабинетите на прокурорите”, стана ясно още от брифинга.  

Източник: NOVA

Related posts

Акция на ГДБОП и НАП срещу престъпна група, източвала ДДС

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Мъж изтеглил 10 000 лв. от чужда банкова карта отива на съд

admin

Нова жертва на телефонна измама

admin

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Спешните медици излизат на протест

admin

Leave a Comment