04.12.2023
България

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Наблюдаващите прокурори по разследването за източване на пари за строежа на АМ „Хемус“ са си направили самоотвод. Това съобщи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев. Действията на обвинителите той обясни с „безпрецедентния, неправомерен натиск”, който им бил оказан.

„В резултат на натиска спрямо прокурорите да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, разрешат му да напусне страната и направят така, че да не носи наказателна отговорност – същите са счели, че е пряко въздействано върху вътрешното им убеждение”, посочи Илиев.

„Предвид образуваното от Софийскатa районна прокуратура досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решение по делото”, допълни той.

„Горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност. Ще преценят и дали има такъв натиск, който ще попречи на наблюдаващите обвинители да продължат да осъществяват ръководство и надзор върху разследването”, каза още зам.-градският прокурор.

„Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на гражданите. Апелираме за тясно сътрудничество с всички институции”, завърши Илиев. 

Ако Апелативна прокуратура приеме изложените от наблюдаващите прокурори мотиви и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде преразпределено на случаен принцип.

„Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата, кабинетите на прокурорите”, стана ясно още от брифинга.  

Източник: NOVA

Related posts

Прогноза за времето

admin

Към разследването за данъчни престъпления срещу Александър Манолев са приложени материали от САЩ

admin

Хаджигенов и Бабикян заляха табелата на руското посолство с червена боя

admin

Черна статистика

admin

Янев: Направихме всичко възможно българите да гласуват свободно, честно и открито

Дани Тренчева

7 души са подслушвани незаконно през 2021 г., установи проверка

Дани Тренчева

Leave a Comment