19.04.2024
Covid-19 Свят

Разбиха канал за фалшиви сертификати в Италия

Силовото подразделение на италианското министерство на икономиката, разкри мрежа за продажба на ковид сертификати. По информация на агенция ANSA, търговията се е осъществявала чрез месинджъра Телеграм, в който имало 10 закрити канала с не по-малко от 1 000 абоната.

Агенцията съобщава, че стойността на ковид сертификатите с валиден QR код варира между 100 и 130 евро, а заплащането е ставало посредством криптовалута.

В рамките на разследването са извършени обиски и проверка на документация и са задържани четирима обвиняеми по подозрение в технологични измами. Следствените действия, извършени под ръководството на прокуратурата в Милано, са проведени в 4 италиански области – Венето, Лугирия, Пулия и Сицилия.

От началото на август в Италия се изисква „зелен“ сертификат за посещения на места за отдих, а от септември документът е необходим за пътуване в транспорт за далечни дестинации. От октомври властите въведоха изискването със сертификата да може да се ходи на работа.

От 6 декември до 15 януари в страната се въвежда „супер ковид сертификат“, който ще се издава на базата на справка за ваксинация или преболедуване. Той е необходим за посещения в местата за отдих, включително и ресторантите.

Базовият „зелен“ сертификат ще се изисква за пътуване в обществения транспорт и за допуск до работното място.

В страната две дози от ваксина срещу коронавирус са получили почти 85% от населението на над 12-годишна възраст. С ускорени темпове започна ваксинацията с бустерна доза, с чието поставяне е свързан срокът на действие на „зеления“ сертификат.

В Италия, както и в други държави от Европа, броят на заразените се увеличава.

Източник: БГНЕС

Related posts

4 115 карантинирани в област Благоевград

Дани Тренчева

Меркел отказа пост в ООН

Дани Тренчева

2274 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие

Дани Тренчева

От полунощ в столичните заведения се въвеждат нови противоепидемични мерки

Дани Тренчева

2 462 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

COVID-19: 1951 нови случая у нас

admin

Leave a Comment