22.04.2024
България Политика

Радев с упрек към Денков за посещението на Зеленски

„Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен, преди тази покана, а не да бъда уведомяван за предприети стъпки“. Това заяви президентът Румен Радев пред репортери по повод визитата на украинския президент Володимир Зеленски, който бе в София миналия четвъртък.

Тогава Зеленски разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, а след това и с президента Радев.“В тази ситуация разбира се най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал към 300 000 българи в Украйна“, допълни Радев в първия си публичен коментар по повод срещата със Зеленски.

„Така че аз се надявам Министерски съвет да спазва елементарните правила в протокола и за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани с мен“, допълни Радев.

„Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството“, запита риторично президентът и не отрече, че между него и правителството има напрежение.

Кое задава тяхната политика? Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там, означава пряк конфликт НАТО – Русия. И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция?“, посочи Радев по адрес на управляващите. И продължи: „Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение“.

Държавният глава покани всеки, който иска да инициира процедура по импийчмънт да заповяда, но добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.

„Ясно е едно – наливането на повече оръжия увеличава риска в тази война. И то – риск за всички“, посочи Радев по повод предоставяне на въоръжение на Украйна. Президентът каза, че не е виждал списък с искане от страна на Киев към София за даване на оръжие.

„Проблемът не е в Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае“, смята Радев.

Related posts

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Дани Тренчева

Икономисти: Очкават ни по-високи цени не само на енергията, но и на храната

Дани Тренчева

ОФИЦИАЛНО: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Дани Тренчева

Министерството на електронното управление предприема инициатива за безопасен интернет за децата

Дневен хороскоп за 1 февруари 2022

Дани Тренчева

Превозвачите губят 100 млн. евро годишно от чакане по граници

admin

Leave a Comment