20.07.2024
Covid-19 България

Радев: Очаквам бързо връщане на децата в клас, а COVID тестовете да станат безплатни

„Очаквам бързо връщане на децата в клас, особено от 1 до 4 клас. Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Очаквам от Министерство на здравеопазването да провери бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“.Това заяви президентът Румен Радев, който свика среща със служебни министри заради разпространението на COVID-19 у нас. В дискусията активно се включиха министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието Николай Денков.

“Ситуацията е напрегната, въпреки налаганите мерки. През последните дни броят на заболелите е висок и болниците се задъхват. Същата е картината и в държавите от Източна Европа. Алтернативите бяха или да затворим напълно държавата или да приложим гъвкав подход. Подкрепих вашето виждане чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним отмирането на социалния и културен живот. Знам, колко неблагодарна е една такава стъпка, когато 20 % от населението са ваксинирани“, каза президентът.

Румен Радев обърна внимание на една от дискутираните теми през последните дни – за издаване на сертификат срещу тест за антитела.

„Знам, че издаване на сертификат срещу антитела е много сложен казус, но това касае хиляди българи и апелирам правителството бързо да проучи опита на други държави и той да бъде приложен и у нас“, допълни Радев.

В отговор на това министър Кацаров каза: „Настоявам нашите експерти да продължат да обсъжда този въпрос. Имам информация, че тази тема се обсъжда и в Европейската комисия. Надявам се в кратки срокове да имаме решение по въпроса – дали антителата може да служат като условие на защита и също така да се определи срокът на валидност на един такъв документ“.

„Очаквам указание от личните лекари и болниците за ваксиниране на хора със специфични заболявания. Остава открит въпроса за контрола на спазването на мерките. Ако такъв не бъде приложен, мерките няма да има ефект. Мерките трябва да изключват дискриминация. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт“, каза още Румен Радев.

Президентът обърна сериозно внимание на учениците и евентуално тяхното завръщане в клас.

„Очаквам бързо връщане на децата в училище, особено от 1 до 4 клас“, каза Радев.

„Относно учениците – този въпрос ще бъде сериозно обсъден с експертите. Ключовата дума е „безопасна среда“, ако можем да я осигурим, на базата на тестове, учениците може да се върнат на училище“, каза здравният министър Стойчо Кацаров, като допълни: „бихме могли да организираме доставяне на тестове. Тук подчертавам, че докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки или отделяна на слюнка, като всяко дете може само да направи и без това да му навреди. Ако родителите са съгласни с такъв подход, то това е начин да бъде осигурена безопасна среда“.

„Ако се установи, че дадено детенце е с положителен тест, то няма да влезе и няма да се стига до карантиниране на целия клас, защото те няма да са влезли в контакт помежду си“, кааз още здравният министър.

„Ако финансовото министерство осигури необходимите средства, предполагам, че 7 до 10 дни е реалистично това нещо да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в училище“, допълни министър Кацаров.

„Присъственото обучение изисква не само наличие на деца, а и учители, които са здрави. Фактите показват, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а на карантинирани деца – се увеличи 5 пъти. Имаме около 12 000 карантинирани деца в училище и около 2000 такива деца в детските градини. Това показва, че средата се промени значително. Около 15 септември само 6 % от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този процент се движи между 10 и 12 от заболелите в страната“, каза от своя страна министърът на образованието Николай Денков.

Относно темата за учениците се включи и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

„Още днес Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, съответно правителството, ще създадем необходимата организация, така че данните да бъдат анализирани и на база на анализа и конкретните резултати от тях, да предприемем мерките, които ще върнат поетапно учениците в клас – първо най-малките – от първи до четвърти клас, след това и следващите паралелки. За родители, които в момента ползват отпуск, за да отглеждат и се грижат за деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно от дома, през МТСП, Агенцията за социално подпомагане и съответните териториални дирекции са осигурени необходимите средства. Всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца – съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище“, каза Донев.

Относно цената на COVID тестовете, Радев заяви: „Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Очаквам МЗ да провери бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“.

В отговор на това здравният министър Кацаров каза: „От петък се сключват договори с всички лаборатории и уверенията са, че до понеделник до обяд ще бъдат сключени всички договори. Пределната цена на теста, която е записана в договора, е 10 лв., това е за проба – вземане. Цената не може да бъде по-висока, а всяка лаборатория може да обяви и по-ниска цена от тези 10 лв“.

На срещата стана ясно още, че лекарите и останалите медицински работници, които са на първа линия, ще получат допълнително 1200 лв. нето.

„Следващият месец, включително за този месец работа, всички специалисти на първа линия, независимо от техния ранг – лекари, сестри, санитари, ще получат по 1200 лв. нето. Останалите средства за болничната помощ, които са в рамките около 40 млн. лв. на месец, ще бъдат преразпределени за лечебните заведения, които ще лекуват COVID, а за тези здравни заведения, които не лекуват COVID – ще им се доплаща до 85 %“, това поясни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Прогноза за времето

admin

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Дани Тренчева

Гълъб Донев: 2021 г. е с исторически ниска безработица

Дани Тренчева

Оттеглиха първото искане за отстраняването на главния прокурор

admin

13-годишен хванат да шофира след употреба на алкохол

admin

Убийство и самоубийство разтърсиха Врачанско

admin

Leave a Comment