29.03.2024
България

Радев: От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза

От цената на хляба зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза, това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в производствена база за хляб в Добрич.

Той призова правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложо мерки, свързани не само с директна финансова помощ, но и със справяне със сивата икономика и завишен контрол. 

„Виждате, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава. Не искам въобще да влизам в периметъра на решения на правителството, това е техен ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика. Може да се помисли и за разширяване на обхвана на мерките 60 на 40, така че по-големи предприятия също да могат да се вързползват от тази мярка“, посочи държавният глава. 

По думите му е критично важно правителството да изгради добър диалог по тази тема с големите търговски вериги и да има защита на българския производител.

Президентът призова за цялостен дебат за диференцирани ставки на ДДС не само за отделни групи стоки, но за реформа на данъчната система. „Така че да се осигури икономически ръст и условия за намаляване на огромните неравенства в България. А също и да гарантира стратегическите отрасли да не съществуват на кредити“, посочи още Радев. 

„Аз съм тук заради хляба на българите, така че смятам, че той е от стратегическо значение. За българина цената на хляба е особено чувствителна тема, защото за нас хлябът не е просто стока, той е свързан с ценностите и традициите ни“, допълни той. 

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Скандали в парламента заради здравните осигуровки на бежанците

admin

НС преразпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

Дани Тренчева

Върховните съдии издигнаха трима свои колеги за зам.-председатели на ВКС

Дани Тренчева

Мандати и срещи: Възможен ли е кабинет с четири формации?

admin

Зет на кандидат-депутат от ДПС е задържан за купуване на гласове

admin

Жълт код за силен северозападен вятър в 14 области

admin

Leave a Comment