22.02.2024
България

Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“ по повод възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис, предаде репортер на Novini.bg.

Това изисква да бъдем свързани и с другата газова връзка, която очакваме да работи от 1 октомври, заяви държавният глава.

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите зя внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона, посочи Радев.

Убеден съм, че стратегическото партньорство между България и Гърция дава принадена стойност не само за нашите две страни, но и за всички страни в региона. Всяка страна дава това, което има като даденост и като условия в сферата на енергетиката, така че да бъдем взаимно полезни, да бъдем полезни и за цяла Източна Европа. Българското правителство прави всичко възможно да сътрудничи на строителя на IGB, за да завършим интерконектора навреме в съответствие с гръцкото, българското и европейското законодателство. Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да гарантира доставките на природен газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична и всеки ден е изключително ценен, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне прозрачни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен период при възможно най-добри условия. Ще оставим на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор, каза още Румен Радев.

Радев със среща за газа

Изградили сме това партньорство с увереност, че то е полезно за двете държави. Това партньорство е дългосрочно. Въпреки множеството участници на пазара, смятаме че България е с приоритет предвид дългосрочното партньорство. Членството на България в този проект е от изключително значение, отбелязаха от гръцка страна.

От началото на годината сме свидетели на повишено търсене на капацитет. От двете ни държави зависи да можем да включим възможно най-много партньори. Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, добавиха те.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Related posts

Дневен хороскоп за 8 февруари 2022

Дани Тренчева

Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум, ден след като свали цените на млечните продукти

admin

Неински: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ

България е спряла да доставя ваксината на „АстраЗенека“

Дани Тренчева

Очаква се засилен трафик в страната след почивните дни

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Leave a Comment