16.04.2024
България Политика

Радев към 47-ото НС: От вас зависи да затворите епохата на прехода

В първото си обръщение към 47-ото Народно събрание президентът Румен Радев изтъкна, че надеждите към новия парламент са големи, а залогът – огромен.

Държавният глава призова новите народни представители да осмислят много внимателно мисията, която им е възложена от българските граждани, преди да започнат гласуванията в пленарната зала.

Румен Радев заяви, че е време за национален консенсус около националните приоритети, справедливостта и законността.

На първо място, според държавния глава, е нужен политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта за устойчиво, реформистко и социално управление. От него зависи живота на парламента и съдбата на политическата ни система, която – подчерта Радев – не може да понесе поредни избори през зимата. От политическия консенсус зависи и съдбата на хората, които очакват законови решения на основните проблеми по време на кризата.

По думите на президента депутатите от 47-ото Народно събрание са призовани да върнат към нов живот парламентарния контрол, който според Радев е бил на практика отменен предишните години, да дадат нов живот на свободата на словото и на изборния процес.

„Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време. Нито да бъдем подвластни на популизма.“ – допълни Радев.

Другият важен национален консенсус е този за справедливостта и законността, каза президентът в обръщението си към новите депутати. Ако искаме този парламент да е траен и полезен, той трябва да върне обществения живот в руслото на закона – изтъкна Румен Радев.

Затова според него приоритетна задача е демонтажа на „прокурорския чадър“ над корупцията и злоупотребите.

„Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се всички депутати и от ляво, и от дясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. – изтъкна Радев – „Ако не парламентът успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси реванш под същия този чадър.“Държавният глава призова за консенсус и около икономическо-социалната политика, защото хората очакват законови действия, които да им помогнат да преминат през кризата в зимните месеци.

Сред приоритетите, според Румен Радев, са и борбата с пандемията, приемането на Бюджет 2022, консенсусът около външната политика на страната.

„Всичко изброено дотук ще остане само добри пожелания, ако не мобилизираме усилията си за постигане на най-важната национална цел – укрепването на държавността. “ – каза Радев.

Според него са необходими действия за демонтажа на отхвърления от избирателя управленски модел, отстраняване на задкулисието, справянето с корупцията, засилване на контрола върху обществените харчове.

„От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим да пилеем повече време и национален ресурс.“ – подчерта държавният глава – „Вярвам че този парламент, който е най-младият досега, има капацитета и енергията да върне оптимизма на българите и да изведе страната на пътя на свободата, развитието и модернизацията. Искрено ви желая успех във вашата високо отговорна мисия. На добър час!“

Източник: БНТ

Снимка: lupa.bg

Related posts

Сигнал за бомба и в УНСС

admin

КНСБ предупреди за протести, ако има 15% съкращения в администрацията

Дани Тренчева

Задържаха двама криминално проявени за заливането с киселина на гадателката в Пловдив

admin

„Тренд“: 34,3% избирателна активност към 18 ч.

Дани Тренчева

Кирил Петков: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство

admin

Радев за Досиетата „Пандора”: Ще излязат имената на още много хора

Дани Тренчева

Leave a Comment