18.10.2024
България Политика

Радев и Йотова полагат клетва пред парламента в сряда

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Тържествената церемония ще бъде от 10.00 часа и ще се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, ще бъде прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Президентът Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска – 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791 действителни гласове.

Източник: БНТ

Related posts

Протестиращи срещу проектокабинета „Денков-Габриел“ пред Народното събрание

admin

Районната прокуратура в Пловдив с още един шокиращ случай за домашно насилие

admin

„Възраждане” настоява за затваряне на границите за пристигащи от рискови страни

Дани Тренчева

ПРОВЕРКА СРЕЩУ БОРИСОВ: МВР започва разследване по сигнала на БОЕЦ

Дани Тренчева

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР поевтиняване на газа

Дани Тренчева

Ясни са имената на новите депутати от област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment