20.08.2022
България

Първи резултати от Преброяване 2021: Обявиха какво е населението на България

Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на страната квъз основа на Преброяване 2021.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия. В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време – вероятно края на тази година. 

34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., заяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

„Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната“, посочи Костова .

Очаквайте още подробности!

Източник: dariknews.bg

Related posts

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Дани Тренчева

Прогнозата на БНБ е, че годишната инфлация ще продължи да се ускорява през 2022 г.

admin

Ето кога дават 70-те лева за Великден към пенсиите

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

МОН: Над 46 000 зрелостници ще се явят на задължителните матури през май

Дани Тренчева

Пламен Данаилов: Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток

Дани Тренчева

Leave a Comment