10.12.2023
България

Първи резултати от Преброяване 2021: Обявиха какво е населението на България

Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на страната квъз основа на Преброяване 2021.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия. В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време – вероятно края на тази година. 

34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., заяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

„Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната“, посочи Костова .

Очаквайте още подробности!

Източник: dariknews.bg

Related posts

Черна статистика

admin

МВР изпрати генератори на РСМ

admin

Разследват автоинструктор заради подправени документи

Петър Петров

Тежка катастрофа затвори временно главният път София – Варна

admin

КЕВР обсъди с ЕРП-тата мярката срещу високите цени на тока

Дани Тренчева

Интерпол отново издирва Цветан Василев

admin

Leave a Comment