24.07.2024
България

Първи резултати от Преброяване 2021: Обявиха какво е населението на България

Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на страната квъз основа на Преброяване 2021.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия. В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време – вероятно края на тази година. 

34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., заяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

„Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната“, посочи Костова .

Очаквайте още подробности!

Източник: dariknews.bg

Related posts

СОС с позиция за трагичния пътен инцидент, при който загинаха две жени

admin

18 години лишаване от свобода за акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено дете

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Снеговалеж затвори част от проходите

Дани Тренчева

Подробности за пострадалите от волтова дъга край Видин

admin

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

Leave a Comment