29.11.2022
Пулсът на Югозапада

Пчелари, медари и миряни почетоха Св. Харалампий край едноименния храм в село Железница

Пчелари, медари и миряни почетоха Св. Харалампий край храма, носещ името на светеца, разположен в Джалевата махала, на симитлийското село Железница. Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители и жители на община Симитли.

Предвид въведените противоепидемични мерки нямаше курбан. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров запалиха свещ за здраве и се помолиха за благото на всички жители на общината.

Църквата „Св. Харалампи” край село Железница е единствената в симитлийска община, носеща името на светеца, покровител на медарите и пчеларите. Тя е осветена на 17 септември, когато почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Храмът е изграден, благодарение на покойния Асен Джалев – един от най-уважаваните и известни пчелари в региона. Любопитен факт е, че първото дете, кръстено в църквата, е именно внучката на бай Асен, както приживе го наричаха всички.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба, въпреки малките си размери. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник, миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.

Приживе Асен Дажлев казваше, че за него днешният ден е много специален. Разказваше как през 1996 година с голямо желание започва градежа на храма. През нощта извозвал земята с ръчна количка и подравнявал хълма, за да започне строежа на църквата. В богоугодното дело, чрез дарения, се включили много миряни. Бай Асен също инвестирал сериозни средства, които получи в наследство от майка си, която била силно вярваща жена.

Днес потомците на Асен Джалев продължават делото му, като посрещаха всички, дошли в храма с усмивка и с пожелания за здраве!

Related posts

18 годинишн е загинал тази нощ при катастрофа

admin

Празненства в село Полето, община Симитли

admin

Част от улиците в Симитли остават без водоподаване от 17 до 24 март

Oбщина Благоевград пуска безплатни автобуси на Архангелова задушница

Дани Тренчева

Пътен инцидент край село Железница

Дани Тренчева

Коледарчета „орисаха“ с добро жителите на село Полена и община Симитли, кметът Веселин Топузов ги посрещна с подаръци

Дани Тренчева

Leave a Comment