07.12.2023
Covid-19 България

Проф. Маргарита Апостолова: Хората с определен брой антитела могат да получат зелен сертификат

„Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани във сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат, това е моето мнение“, каза пред БНР проф. Маргарита Апостолова от БАН – Института по Молекулярна биология.

Проф. Апостолова поясни, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, която показва над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

„Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да не си поставят втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен сертификат за пълен ваксинационен курс.

Иначе ваксинираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и вече е известно, че един много малък процент и след двете дози не образуват антитела“, поясни още ученият.

Това касае и хората, които са преболедували, те може да се без антитела, но пък имат т.нар. зелен сертификат, допълни проф. Апостолова.

Според нея обаче е важно да се каже за пореден път, че вече се доказа, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко, това касае и преболедувалите.

„За мен не е аргумент на антиваксърите да кажат, че няма да се ваксинират, защото ще се заразят.

Ние искаме да предпазим хората около нас. Затова ще се ваксинираме. Ние няма да ги предпазим напълно, но вероятността да ги заразим е по-малка, а ние да се разболеем е също по-малка. Поради тази причина трябва да продължим носим и маските.

При преболедувалите и ваксинираните се активира клетъчният имунитет, който за преболедувалите е активен цяла година. И ако те се срещнат със заразата, те ще изкарат болестта по-леко“, каза още в „Преди всички“ проф. Апостолова.

Related posts

Спецпрокуратурата разследва министър нарушил служебните си задължения с цел имотна облага

admin

Петков: Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива

Дани Тренчева

Ицо Хазарта от ресторанта на Народното събрание

admin

Асен Василев: Ще бъдем конструктивна опозиция

admin

Шефът на „Сиела Норма“ извикан да дава разяснения в МВР

Дани Тренчева

Комисията по корупция в НС вика на изслушване Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Leave a Comment