22.07.2024
Covid-19 България

Проф. Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

„Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 хиляди заразени най-малко, които са демонстрирали симптоми“, каза пред БНР проф. Огнян Кунчев, математик от БАН.

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни..

Считайте, че тук става дума за морал, а не за матемакита“, посочи още проф. Кунчев.

„Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лощото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въдеведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 хиляди, те ще продължат 10- 15 дни“, каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат, ще се почуства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи. Погледнете – интензивните легла вече са пълни- 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хола с едния клак в гроба…Остава 100 ти легла, над 6000 легла за ковид са заети, а това е на ръба…Вижте в Румъния какво става, и у нас е така, болниците са претъпкани – но телевизиите у нас си го спесятват това – хората над 60 години, които са най-уязвимите – те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?“ попита проф. Кунчев.

Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага, заяви математикът.

По думите му, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден. Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове, заяви в „Преди всички“ проф. Кунчев.

Related posts

ЕК иска удължаване срока на действие на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство

admin

Македонският главен прокурор: Видях пластмасови туби, които не бяха изгорели

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Над 12 000 нарушители са санкционирани по пътищата на страната през почивните дни

admin

Облачно и ветровито време, температурите до 7 градуса

admin

Leave a Comment