27.01.2022
Covid-19 Свят

Протести в Германия след влезлите в сила нови противоепидемични ограничителни мерки

Хиляди излязоха по улиците на Германия снощи на протести срещу новите мерки срещу пандемията, които влизат в сила от днес. Германските провинции забраняват събирането на повече от 10 души на едно място по време на новогодишните празници, като това важи и за ваксинираните.

6500 души в Рощок, 4000 в Гера, 3000 в Котбус – хиляди германци протестираха срещу новите мерки. Протестите бяха съсредоточени предимно в Източна Германия, но и в Саарбрюкен и Брауншвайг се стигна до сблъсъци с полицията.

В източногерманския град Бауцен протестиращите замеряха с фойерверки и счупени бутилки полицията. Над 10 полицая са ранени, няколко полицейски автомобила повредени. 500 души организираха протестен марш там и го проведоха въпреки забраната. В Лайпциг полицията спря протест на 250 души. Само в региона на Лайпциг е имало около 30 призива за протести.

В Тюрингия демонстрираха в Гера и Алтенбург, а в Мекленбург-Предна Померания в различни градове на улицата са излезли общо около 15 000 души.

Повечето протести бяха организирани като демонстрации срещу новите мерки, но бяха превзети от антиваксъри и конспиратори.

„Държавата трябва да вземе превес над антиваксърските протести“, коментира профсъюзът на полицейските служители. Той призова властите да се концентрират срещу разпространението  на конспиративни теории и да не се колебае при даването на наказания за участие в неразрешени протести.

Източник: БНР

Снимка: Ройтерс

Related posts

Суперзеленият сертификат влиза в сила в Италия

Дани Тренчева

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Затягат мерките за влизащите в България

Дани Тренчева

СЗО: Ситуацията с COVID-19 ще бъде тежка поне още три месеца, но краят се вижда

Дани Тренчева

8 страни загубиха правото си на глас в Общото събрание на ООН заради неплатени вноски

Дани Тренчева

Здравното министерство информира кои лица НЕ трябва да се ваксинират с Pfizer

Дани Тренчева

Leave a Comment