17.01.2022
Covid-19 Свят

Протести в Букурещ срещу зеления сертификат

Стотици протестиращи се събраха в румънската столица Букурещ, за да изразят несъгласието си от законопроекта, с който ще се въведе зелен сертификат на работното място. По този начин властите в страната се надяват да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция и да предотвратят нов срив на здравната система.

През октомври и ноември Румъния се сблъска с най-смъртоносната коронавирусна вълна, когато отделенията за интензивно лечение в цялата страна бяха препълнени с пациенти с COVID-19, а болничните морги изчерпаха капацитета си. В отговор на това явление в края на октомври властите затегнаха ограниченията и оттогава случаите на заразяване с коронавирус спаднаха до най-ниското си ниво от август.

Сега властите са загрижени от нов скок, след като Румъния потвърди повече от дузина случая на заразяване с варианта Омикрон.

Новото правителство на страната обсъжда законопроект, според който, за да влязат на работните си места, гражданите ще трябва да представят зелен сертификат. Той ще се издава на хора с пълен ваксинационен курс, на възстановили се от COVID-19, както и на лица с отрицателен тест за коронавирус.

Предвижда се сертификатите да се въведат след три последователни седмици на нарастващ процент на заразяване и след превишаване на определен процент на случаи.

До момента само 40% от населението на Румъния е с поставени две дози ваксина, около 2 милиона са получили бустерна доза.

През зимните празници се очаква стотици хиляди румънци, живеещи в чужбина, да се завърнат у дома, което принуди властите да въведат от днес формуляри за локация на пътници, за да подобрят проследяването на инфекциите. За 24 часа са попълнени над 100 000 формуляра.

Източник: БГНЕС

Снимка: Getty Images

Related posts

Цената на газа в Европа отново удари рекорд

Дани Тренчева

Антиваксъри причиниха експлозия в училище в Кипър

Дани Тренчева

Facing Investigation, Ex-President Uribe Resigns From Senate in Colombia

admin

Министър Денков: Децата, които са ваксинирани или преболедували, няма да бъдат тествани

Дани Тренчева

Швеция с премиер само за няколко часа

Дани Тренчева

МС: До края на епидемичната обстановка ДДС остава 9% за някои стоки и услуги

Дани Тренчева

Leave a Comment