07.06.2023
България

Прокурорите у нас не могат да издават Европейска заповед за разследване за събиране на трафични данни

Прокурорите у нас не могат да издават Европейска заповед за разследване за събиране на трафични данни. Това пише в решение на Съда на ЕС, съобщиха от неговата пресслужба.

Причината е, че по нашето законодателство достъпът до тях се дава само след разрешение на съда. Повод за решението на Съда на ЕС е преюдициално запитване от Специализирания наказателен съд.

Казусът възникна по дело срещу шестима души за организирана престъпна група за незаконно финансиране на терористична дейност.

Според съда в Люксембург, когато съгласно националното право прокурорът не е компетентен да разпорежда процесуално-следствено действие за събиране на трафични данни, той не би могъл да се счита за издаващ орган, компетентен да издава Европейска заповед за разследване за събиране на такива данни.

Директивата относно Европейската заповед за разследване не допуска в досъдебната фаза на наказателното производство прокурорът да издава европейска заповед за разследване с цел събиране на данни за трафика и местонахождението, свързани с далекосъобщения, когато в сходен национален случай разпореждането на процесуално-следствено действие за достъп до такива данни е от изключителната компетентност на съдия.Източник: БТА

Related posts

Тийнейджъри се сбиха в автобус в София, единият е арестуван

Дани Тренчева

Николай Денков: Новата учебна година ще започне с актуализирани програми

Парламентът ще заседава извънредно за увеличението на пенсиите

admin

НОИ изплаща еднократната добавка от 75 лева на над 600 000 пенсионери от 1 февруари

Дани Тренчева

„Топлофикация“: До 100 лв сметки за октомври за над 70 % от потребителите

Дани Тренчева

Дават на прокурор удълбочаването на варненското пристанище

Leave a Comment