23.01.2022
България

Прокуратурата наблюдава 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 08.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите.

Седем преписки и едно досъдебно производство съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а във връзка с  изборите за 47-ото Народно събрание се водят 158 преписки и 37 досъдебни производства.  

36 от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК), а 1 ДП – за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (престъпление чл.325, ал.1 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Related posts

Силен вятър отложи откриването на ски сезона на Витоша

Дани Тренчева

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

Петков: Сметките за ток за февруари ще бъдат намалени

Дани Тренчева

Виктория Василева от „Има такъв народ“ иска да се спре обсъждането на Петър Илиев

admin

Почитаме Св. свщмчк Елевтерий

Дани Тренчева

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин за да живее нормално

Дани Тренчева

Leave a Comment