29.03.2024
България

Прокуратурата наблюдава 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 08.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите.

Седем преписки и едно досъдебно производство съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а във връзка с  изборите за 47-ото Народно събрание се водят 158 преписки и 37 досъдебни производства.  

36 от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК), а 1 ДП – за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (престъпление чл.325, ал.1 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Related posts

Fish Will Start Losing Sense of Smell as Carbon Dioxide Levels Rise, Study Finds

admin

Дневен хороскоп за 31 декември 2021

Дани Тренчева

Никола Стоянов: Цените на горивата няма да отидат надолу

admin

Софийска градска прокуратура протестира присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков

Дани Тренчева

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Leave a Comment