05.02.2023
България

Прокуратурата наблюдава 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 08.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите.

Седем преписки и едно досъдебно производство съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а във връзка с  изборите за 47-ото Народно събрание се водят 158 преписки и 37 досъдебни производства.  

36 от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК), а 1 ДП – за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (престъпление чл.325, ал.1 от НК).

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Related posts

Задържаха мигранти в Бургас

admin

Родители на карантинирани ученици до 12 г. в София да имат право на болничен

Дани Тренчева

Прегласуват в четвъртък мораториума върху цените на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Нов арест на Борисов – след еврокорекция на атаката

Актуализираха списъка на държавите по цветови зони за влизане у нас

Дани Тренчева

523 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment