19.04.2024
България

Прокуратурата казва ще разследва ли Кирил Петков за гражданството

Прокуратурата ще обяви днес какво е решила по преписката по казуса с гражданството на новия премиер Кирил Петков. В 11 ч. брифинг по темата ще дадат шефките на спецпрокуратурата и на Софийската районна прокуратура Валентина Маджарова и Невена Зартова.

Заради присъствието на Зартова на пресконференцията може да се предположи, че спецпрокуратурата, която досега наблюдаваше преписката, я прехвърля на районната, която е компетентна да разследва документни престъпления. Прокурорските проверки приключват или с отказ да бъде образувано разследване, когато не бъдат открити данни за престъпление, или със стартирането на дело.

Прокуратурата подхвана казуса след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. „На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт“, обяви прокуратурата в специално съобщение по темата на 13 октомври.

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ от 10 май, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията. Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Related posts

По-високи санкции и контрол при ремонтите на пътища

admin

Георги Семерджиев остава в ареста

admin

Цигарите поскъпват от днес

admin

Бюджетната комисия прие на първо четене промени в три данъчни закона

Дани Тренчева

Тригодишно дете с черепно-мозъчна травма след инцидент с кон

admin

Кристалина Георгиева се изправя на разпит пред МВФ

Дани Тренчева

Leave a Comment