25.04.2024
България

Прокуратурата извършва проверка за гражданството на Кирил Петков

Специализираната прокуратура е започнала проверка по казуса с гражданството на бившия служебен министър и кандидат за депутат от партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение.

През август, когато Петков все още беше действащ служебен министър на икономиката, се появи информация, че при встъпването му в длъжност на 12 май той е бил с двойно гражданство – канадско и българско, заради което е бил в несъвместимост с длъжността си. Това стана причина от ГЕРБ да сезират Конституционния съд.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като е предоставил отказа си още на 21 април, въпреки че документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, е с дата 20 август. На това основание той е подписал и декларация, че няма двойно гражданство преди встъпването си в длъжност.

„Още на 24.08.2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка. Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения“, се казва в съобщението на прокуратурата.

От обвинението не уточняват за какво точно престъпление е проверката срещу Петков, но единственият възможен отговор на този въпрос е съставяне на документ с невярно съдържание заради декларацията, в която заявява, че няма двойно гражданство.

Във вторник от Конституционния съд публикуваха документите по делото срещу президентския указ за назначаването на първото служебно правителство. Сред тях е и декларацията за липсва на двойно гражданство на Кирил Петков, която е с дата 10 май.

При основаването си от „Продължаваме промяната“ се обявиха за промени в Съдебната система и поискаха смяната на главния прокурор Иван Гешев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Related posts

НС одобри окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Дани Тренчева

ГЕРБ-СДС към управляващото мнозинство: Няма да ви пречим да грешите

In Mozambique, a Living Laboratory for Nature’s Renewal Are On The Way

admin

От утре токът за бизнеса у нас скача драстично

admin

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Диана Димитрова с позиция до медиите

admin

Leave a Comment