03.06.2023
България

Прогноза за времето – 7 декември 2021

Под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг.

Ще се образува снежна покривка между 5 и 15 см. През деня валежите ще продължат и ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична дейност.

Оранжев код за обилни валежи от дъжд и силен вятър е издаден за 3 области – Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска. В тези области ще има значителни валежи с количества 30- 50 mm. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в северните райони на областта дъждът ще преминава в сняг.

Жълт код за интензивни валежи от сняг и навявания е обявен в 10 области на Западна и Северна България. Там ще се образува снежна покривка около 15 см. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър.

В 7 области е издаден жълт код за валежи от дъжд и силен вятър в Южна България и Плевенска област. В тези области ще има значителни валежи от дъжд 25-30 mm. Ще е ветровито с умерен и временно силен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад.

Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната максималните ще бъдат в сутрешните часове. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1-0 градуса в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14 градуса в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. През нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната й половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.

Максималната температура за София във вторник ще бъде 2 градуса, по Черноморието 13-14, в северните райони 5-7 градуса, в южните между 9 и 12 градуса. В сряда остава студено със слаби превалявания от сняг в западните райони, от дъжд в Източна България.

Related posts

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

С минута мълчание започна заседанието на Министерския съвет

Дани Тренчева

МОН отменя изискването за представяне на зелен сертификат от 1 март

Дани Тренчева

Тошко Йорданов: Никола Минчев не става за премиер

admin

Иван Иванов: Цената на газа ще се вдигне заради скъп газ, нагнетен в Чирен

admin

Предлагат увеличение на пенсиите от 1 януари

Дани Тренчева

Leave a Comment