28.03.2023
България

Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

„Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които „Булгаргаз“ е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

„В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи“, допълни енергийният министър.

„България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото“, каза още Николов.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БТА

Related posts

Андрей Гюров: Продължаваме със своя план

Внесоха подписка срещу задължителния машинен вот

admin

6 130 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Нова хулиганска проява на Волен Сидеров

admin

Почитаме Свети великомъченик Теодор Тирон

Дани Тренчева

БОЕЦ: Жената до Гешев е осъдена за имотна измама (документи)

Leave a Comment