27.01.2022
България

Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

„Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които „Булгаргаз“ е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

„В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи“, допълни енергийният министър.

„България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото“, каза още Николов.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БТА

Related posts

Прокуратурата се самосезира след изявленията на Ицо Хазарта и Рашков за заплахи

Дани Тренчева

Симов: Бойкотът на ГЕРБ по време на речта на Радев говори много зле за тях

Дани Тренчева

Президентството разпространи позиция на Радев за Крим

Дани Тренчева

Очакванията на депутатите от втория мандат на Румен Радев

Дани Тренчева

Православната църква отбелязва деня на Преп. Ксенофонт, Мария и синовете му – празник на живота и избавлениетото

Дани Тренчева

МОН получи 700 000 теста за COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment