27.07.2024
България

Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

„Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които „Булгаргаз“ е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

„В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи“, допълни енергийният министър.

„България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото“, каза още Николов.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БТА

Related posts

Петков: Ще отпуснем средства за здравеопазване, социални пенсии и инвестиции

Дани Тренчева

Утре ЦИК определя номерата на партиите и коалициите за вота през октомври

admin

Антоанета Цонева: Ходът на събитията зависи от силата на гражданската енергия

Петър Петров

Прогноза за времето

admin

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Нов закон за КПКОНПИ готви служебното правителство

admin

Leave a Comment