17.04.2024
България

Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ до Румъния от газохранилището в Чирен

„Проверява се как „Булгаргаз“ е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които „Булгаргаз“ е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

„В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи“, допълни енергийният министър.

„България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото“, каза още Николов.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БТА

Related posts

В сила са нови ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID – 19

Дани Тренчева

Прогноза за времето 19 януари 2022

Дани Тренчева

Десислава Атанасова: Ще бъдем опозиция, но сме готови на конструктивни разговори

Дани Тренчева

Задържаха близо 8 кг екстази на „Капитан Андреево“

admin

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите, само ги отложи

Дани Тренчева

212 нови случая на коронавирус у нас през изминалото денонощие

admin

Leave a Comment