17.01.2022
Covid-19 България

Пристигащите от страни в червената зона ще влизат у нас само със сертификат

От днес лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Related posts

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Дани Тренчева

Гърция признава руската ваксина Sputnik V

Дани Тренчева

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Влиза в сила зеленият сертификат за антитела

Дани Тренчева

Бустерна доза на AstraZeneca генерира висок брой антитела срещу Омикрон

Дани Тренчева

Министър Гьоков: Най-важното е да решаваме проблемите на хората

Дани Тренчева

Leave a Comment