07.12.2023
България Икономика

Природният газ може да поевтинее до 18% през февруари

Природният газ през февруари може да поевтинее с между 14 и 18%, стана ясно по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, в което онлайн се включи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За януари цената е 133,41 лева за мегаватчас. За предходния месец – декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лева за мегаватчас.

Николай Павлов коментира, че след датата на подаденото от „Булгаргаз“ заявление за новите цени, на газовия пазар в Европа е започнала значителна динамика. Отначало е имало спадове в стойностите, докато през последните два дни се забелязва увеличение.

„При всички положения в оставащите дни до 1 февруари не се очаква да има изненади и ще има намаление на цената на природния газ“, каза Павлов и увери, че окончателното предложение, което общественият доставчик ще внесе на 1 февруари сутринта и ще отразява отчетните данни на ценообразуващите компоненти към 31 януари, ще доведе до понижение на цената на природния газ.

„Ако днес Булгаргаз трябваше да внася заявление за утвърждаване на цената на природния газ, това означава, че предложението щеше да съдържа цена, която да е по-ниска с 18 процента спрямо действащата за януари месец или близо 109 лева“, посочи изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Окончателното решение за утвърждаване на цената за февруари, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 февруари.

Източник: БТА

Related posts

Ето и кой автор се падна тази година на зрелостниците

Бойко Борисов – на разпит в МВР

Дани Тренчева

1356 души са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Гешев скъса оставката си и атакува Борисов

admin

Нови обвинения за прокурорския син от Перник

admin

50 хиляди украински бежанци са останали в България

Leave a Comment