28.11.2023
Икономика Свят

Природният газ в Европа надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра

Цената на природния газ в Европа тази сутрин надхвърли 1300 долара за 1000 куб. метра за първи път от началото на октомври.

След това стойността му достигна 1350 долара за 1000 куб. метра, става ясно от данните на лондонската борса ICE.

Цената на януарските газови фючърси на нидерландския газов хъб TTF пък достигна 1344 долара за 1000 кубически метра, или 114,3 евро за MWh (на база текущия обменен курс евро/долар цените на борсата ICE са в евро за MWh) .Общият ръст на цената на газа в Европа спрямо тази при затварянето на търговете в петък е почти 8%.

Междувременно доставките на руски природен газ за Германия по газопровода „Ямал – Европа“ са се увеличили в ранните часове на понеделник, показват данни на германския мрежов оператор Gascade.

Потоците в измервателния пункт Mallnow на полската граница бяха с почасов обем от повече от 10 500 000 киловатчаса (kWh) в понеделник сутринта, спрямо малко под 10 000 000 kWh през уикенда.

Газопроводът е един от основните маршрути за износ на руски газ за Европа.

Обемите на измервателния пункт Velke Kapusany на границата между Словакия и Украйна, друг основен маршрут към Европа, пък бяха в началото на деня за 952 528 мегаватчаса (MWh) или 89,8 милиона кубични метра, подобни на нивата, наблюдавани от началото на декември досега.

Източник: БНР

Related posts

На 3 януари Земята ще се приближи максимално близо до Слънцето

Дани Тренчева

Цените в магазините няма да паднат, трябва да увеличаваме доходите си

admin

Турция привика спешно посланика на България в Анкара

Дани Тренчева

МВнР с позиция относно злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония

admin

ЕК: Спирането на „Северен поток 2“ не следва да повлияе на цените на газа

Дани Тренчева

Португалия облекчи мерките за ваксинираните

Дани Тренчева

Leave a Comment