29.03.2024
България

Премиерът: Зеленият сертификат няма да бъде отменян

„Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите“. Това каза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ премиерът Кирил Петков:

„По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека“.

Премиерът обяви за БНР, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор:

„Темата, която трябва да дискутираме, не е нещо друго освен има ли по-конструктивни мерки, които те имат идея да дадат как да управляваме следващата Covid вълна и увеличаването на ваксинацията, което за мен е основополагащ начин да преодолеем следващата криза, която идва за съжаление в най-къс порядък. Това, което бих призовал, е просто да ме изчакат до петък“.

„Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел“, каза министър-председателят Кирил Петков пред bTV, коментирайки протеста пред парламента.

Петков обясни, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система.

Премиерът беше категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с Covid-19.

Той каза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

Петков допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят:

„Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме“.

„Здрав съм, имам три дози и работя от сутрин до вечер. Искам да покажем новия модел преди да е дошла новата Covid вълна“, каза премиерът, който е под карантина след участието в КСНС, където бе и председателят на парламента Никола Минчев, който се оказа позитивен за Covid-19.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Четвърти ден без следа за издирваните рибари край Бургас

admin

Средната брутна работна заплата у нас нараства

Дани Тренчева

Парламентарни трикове при избора на председател на временната комисия за газопроводите през България

admin

Цената на агнешкото за Гергьовден

admin

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците от 1-12 клас

Дани Тренчева

Хаджигенов и Бабикян заляха табелата на руското посолство с червена боя

admin

Leave a Comment