26.06.2022
България Политика

Президентът призова за откровен диалог, политическа воля и мъдрост в отношенията между България и РСМ

резидентът Румен Радев провежда среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес. Очаква новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион, допълни държавният глава.

Изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в конституцията на РСМ.

Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на РСМ в ЕС, подчерта държавният глава.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си срокове. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаване на отворените политически проблеми, призова президентът Румен Радев.

След срещата в президентството, Ковачевски ще проведе разговор и с председателя на парламента Никола Минчев.

По-рано премиерът на РСМ, заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция „Бояна“.

След него бяха подписани три официални документа:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта – жп връзката София – Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

Тези меморандуми имат основна цел – икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът Кирил Петков.

Източник: БНТ

Снимка: БГНЕС

Related posts

753 000 годишни електронни винетки изтичат в началото на 2022 г.

Дани Тренчева

Витанов: В края на вълната от Омикрон у нас ще има 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая

Дани Тренчева

Оставиха в ареста обвинените за грабежа в офис на мобилен оператор в София

Дани Тренчева

Вицепремиерът Нинова: Забраняваме намерението на мобилните оператори да увеличат цените си

Дани Тренчева

МВнР: На Лавров е забранено да влиза в ЕС и го спряхме

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

Дани Тренчева

Leave a Comment