17.06.2024
България

Прегласуват в четвъртък мораториума върху цените на тока, парното и водата

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, съобщиха от Министерски съвет. От правителството определиха мораториума като неясен. 

„Отговорност на депутатите от мнозинството няма да се търси. Новосформираната временна парламентарна комисия за енергийна криза ще изготви доклад, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано“, това каза на пресконференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова. 

В наложения от НС мораториум ще бъдат направени уточнения. Ще бъде внесен нов вариант, според който мораториумът да влезе в сила от утре, 16 декември, и да важи до 31 март 2021, реши новата временна парламентарна комисия, която беше създадена с цел да предложи нови решения около енергийните цени. Дебатът във временната комисия се изостри и ДПС напусна залата.   

Проектът за ново решение ще бъде внесен за гласуване на утрешното пленарно заседание на парламента. 

По-рано днес парламентът наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година. Предложението направи изненадващо парламентарната група на ГЕРБ. „За“ идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

COVID-19: В 12 области няма регистрирани нови случаи

admin

Черна статистика

admin

Засилени проверки за износ на дървесина

Дани Тренчева

Петков: Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива

Дани Тренчева

Отново липса на жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Дани Тренчева

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините днес

admin

Leave a Comment