19.04.2024
България Култура и изкуство

Празнуваме 24 май – Ден на Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отбелязваме традиционно с официалния празник на 24 май.

На него се чества делото на двамата славянски просветители и техните ученици, в което влиза и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа – първата книжовна школа в страната, основана от княз Борис I.

Солунските братя Кирил и Методий са богослови, които през IX в. развиват мисионерска дейност и разпространяват християнството сред южни славянски – но не само – народи. Създават и глаголица – азбука, която служи като писменост на старославянски език, за да могат богослуженията да са разбираеми за вярващите. На база на тяхната работа впоследствие е създадена и кирилицата.

Историята на празника, посветен на Кирил, Методий и техните ученици, датира още от 1813 г., когато делото им е отбелязано в Шумен. През 1851 г. паметта на двамата християнски учители е почетена с празник в Пловдив, организиран от Найден Геров. През следващите години следват чествания и в Цариград, Лом, Варна, София.

От 1916 г. и въвеждането на Григорианския календар празникът се отбелязва на 24 май, въпреки че в църквата почит към Кирил и Методий традиционно се отдава на 11 май. Освен в България, празник на светите братя се отбелязва и в Северна Македония, Русия, Чехия и други славянски държави.

Тази година в София тържествено ще бъдат отбелязани и 130 години от написването на химна на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени“, като сборен хор от софийски училища ще даде тон на песен, за да се случи най-масовото изпълнение досега. На церемония пред Националната библиотека от 11:00 ч. сборен ученически хор ще изпълни химна в цялост.

Тържества по случай 24 май ще има във всички градове в страната. Денят като официален празник е и почивен.

Related posts

Протести в София в навечерието на вота на недоверие

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

МРРБ откри нарушения за милиони при ремонтите на републикански пътища

Дани Тренчева

15 млн. лв. са предвидени за финансиране на български неделни училища зад граница

Дани Тренчева

Кирил Петков: Вземаме мерки за подсигуряване на продоволствието на България

Дани Тренчева

Студентите празнуват 8 декември

Дани Тренчева

Leave a Comment