23.02.2024
България Култура и изкуство

Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

 

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. В молитва и пост на планината Олимп създава славянската азбука.

Впоследствие заедно със своя брат Методий е изпратен на мисия в Моравия и Панония. Но там местното духовенство им създало множество проблеми. На двамата братя – славянски просветители Кирил и Методий се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

 

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове

admin

Днес е световния ден на музиката

admin

Шестокласници и седмокласници от училището в Крупник с интересна патриотична инициатива

Дани Тренчева

7 062 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment