23.07.2024
България Култура и изкуство

Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

 

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. В молитва и пост на планината Олимп създава славянската азбука.

Впоследствие заедно със своя брат Методий е изпратен на мисия в Моравия и Панония. Но там местното духовенство им създало множество проблеми. На двамата братя – славянски просветители Кирил и Методий се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

 

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата „Св. Климент Римски“. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Втори ден протестират превозвачите в Пловдив

admin

Министърът на туризма обеща изплащане на помощите в началото на новата година

Дани Тренчева

Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

Дани Тренчева

„Възраждане“ излиза на протест на 23 февруари

Дани Тренчева

Пътните строители пред НС: Не искаме да ходим да берем ягоди! Платете ни!

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Leave a Comment