18.06.2024
България

Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество

На редовното заседание днес на Министерския съвет (МС) бе конституиран Съветът за развитие на гражданското общество (СРГО). Председател на Съвета ще бъде вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, съобщиха от нейния пресофис.

През 2018 г. Законът за юридическите лица с нестопанска цел е променен по инициатива на гражданските организации и след широки обществени дискусии с различни техни представители.

В него се вписва създаването на СРГО, който да подпомага държавата за разработването и провеждането на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество. Въпреки това, оттогава до днес този съвет не бе конституиран, макар да е изработен правилник за дейността му и да са проведени електронни избори за излъчване на представители.

„В България съществува една изключително активна гражданска, доброволческа и дарителска инфраструктура. Там има голям потенциал и добавена стойност в различни важни и обществени сфери. Държавата е длъжник на тези организации – искаме да си създадем форми за ефективен диалог и сътрудничество, и този Съвет ще е една от платформите за това“, коментира заместник министър-председателят по ефективното управление Калина Константинова, която застава начело на СРГО.

Сред приоритетите на новия Съвет ще бъде придвижването на закона за доброволчеството, който вече много години само се обсъжда, но не се приема; създаването на адекватен публичен модел за финансиране на гражданските организации, така че да имат възможност да разширят обхвата на подкрепата си към хората; създаването на модел за споделяне на експертните знания в сектора, защото гражданските организации разработват редица качествени проучвания и препоръки, които твърде често не достигат до институциите, се посочва в съобщението.

Критериите за членуващите организации са разписани в Правилник за организацията и дейността на Съвета за развитие на гражданското общество. Допустими кандидати за членове в Съвета са юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, с поне пет години опит в извършването на дейности (проекти, инициативи, кампании и др.) в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие.

Членовете са избрани след електронно гласуване в периода 28 април -13 май 2020 г.

Избраните организации са:

1.       Фондация „Български център за нестопанско право“

2.       Сдружение „Български дарителски форум“

3.       Фондация „Работилница за граждански инициативи“

4.       Фондация „Светът на Мария“

5.       Фондация „Български фонд за жените“

6.       Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“

7.       Фондация „Заедно в час“

8.       Сдружение „Български Червен кръст“

9.       Сдружение „Български хелзинкски комитет“

10.     Фондация „За нашите деца“

11.     Сдружение „Асоциация на парковете в България“

12.     Сдружение „Българска асоциация за алтернативен туризъм“

13.     Фондация „Карин дом“

14.     Сдружение „Еквилибриум“

Източник: NOVA

Related posts

Българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година

admin

Пътните строители готвят „стачка“ от 1 юли

Украинският посланик у нас: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост

admin

Главна инспекция по труда с нов директор

admin

Съдията по мерките на двамата задържани по случая „Nexo“ си е направил отвод

admin

Парадокс: Потребители ще получат санкция, че не са изконсумирали газ, какъвто „Булгаргаз“ няма и го търси

admin

Leave a Comment