12.08.2022
България Икономика

Правителството обмисля мерки с оглед на скока в цената на енергийните ресурси

Милиард и половина лева е цялостният пакет за бизнеса, предвиден като компенсация заради скока в цената на енергийните ресурси, обяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента.

„Тези помощи за бизнеса… ще започнат от една цена нагоре, доколкото знам това е 185 лв. на мегаватчас, като идеята там е, че има големи бизнеси, които са успели да договорят добри цени за тяхното електропотребление, а с една директна субсидия те отиват почти на нула. Мисля, че и бизнесът чувства, че в рамките на нормалното и разумното те ще бъдат подкрепени“, каза премиерът.

Като мярка за подпомагане на битовите потребители се обмислят нови критерии за определяне на енергийно бедните.

Обсъждат се и други мерки.

„С енергийния министър заедно и с министъра на финансите гледаме възможност да намалим цената на газа, която всъщност, ако успеем да увеличим нивата на внос от Азербайджан, това автоматично ще даде този ефект.

Аз лично много харесвам идеята за геотермалите. Какво по-добре ако си използваме нашите минерални води, където нямаме никакъв внос от никой, за да направим българска електроенергия“, каза Кирил Петков.

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното ще падне тогава, когато управляващите направят анализ на възможностите за овладяване на ценовия скок и ограничат всички течове от системата, допълни Петков.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

МОН: Университетите подобряват научната си дейност

Дани Тренчева

72-годишен шофирал в насрещното движение на автомагистрала „Тракия“

Дани Тренчева

Без допълнителните машини на балотажа в неделя

Дани Тренчева

Синоптиците от НИМХ прекратяват протеста

Дани Тренчева

Оставиха за постоянно в ареста обвинения в убийството на жена в София

Дани Тренчева

Назначени са трима още заместник-министри

Дани Тренчева

Leave a Comment