05.02.2023
България Икономика

Правителството обмисля мерки с оглед на скока в цената на енергийните ресурси

Милиард и половина лева е цялостният пакет за бизнеса, предвиден като компенсация заради скока в цената на енергийните ресурси, обяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента.

„Тези помощи за бизнеса… ще започнат от една цена нагоре, доколкото знам това е 185 лв. на мегаватчас, като идеята там е, че има големи бизнеси, които са успели да договорят добри цени за тяхното електропотребление, а с една директна субсидия те отиват почти на нула. Мисля, че и бизнесът чувства, че в рамките на нормалното и разумното те ще бъдат подкрепени“, каза премиерът.

Като мярка за подпомагане на битовите потребители се обмислят нови критерии за определяне на енергийно бедните.

Обсъждат се и други мерки.

„С енергийния министър заедно и с министъра на финансите гледаме възможност да намалим цената на газа, която всъщност, ако успеем да увеличим нивата на внос от Азербайджан, това автоматично ще даде този ефект.

Аз лично много харесвам идеята за геотермалите. Какво по-добре ако си използваме нашите минерални води, където нямаме никакъв внос от никой, за да направим българска електроенергия“, каза Кирил Петков.

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното ще падне тогава, когато управляващите направят анализ на възможностите за овладяване на ценовия скок и ограничат всички течове от системата, допълни Петков.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Related posts

Прогноза за времето 14 януари 2022

Дани Тренчева

Все още не е ясен размерът на щетите в бедстващите области

Дани Тренчева

Прокуратурата е осъдена да плати над 20 000 лева на Георги Свиленски от БСП

„Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за март

Дани Тренчева

АЕЖ поиска допълнително информация от Миненков относно казуса с в. „Труд“

Дани Тренчева

467 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Leave a Comment