05.02.2023
Covid-19

Почти всеки втори, преболедувал COVID-19 развива постковиден синдром

Постковиден синдром се наблюдава при почти всеки втори, който е преболедувал новия коронавирус, сочат данните от финландско проучване, цитирано от ТАСС.

Заключението на експертна група, назначена през 2021 от Министерството на социалните грижи и здравеопазването в Хелзинки. Проучването е продължило месеци наред преди резултатите да бъдат представени.

„Дългият COVID-19 се проявява при почти всеки втори възрастен, преболедувал новия коронавирус и при едно от петдесет деца. По-често се наблюдава при хора, които са били настанени в болница, но може да възникне и при пациенти, които са преболедували леко или не са имали никакви симптоми“, е заключението на експертите.

Според Световната здравна организация постковидният синдром може да се появи до три месеца след преболедуването и да продължи максимум два месеца. Сред най-разпространените симптоми са умора, затруднено дишане, нарушения в когнитивните способности и много други.

Финландските специалисти също така са установили, че иРНК ваксините срещу COVID-19 намаляват риска от развитието на постковиден синдром при преболедувалите и интензивността на симптомите му. Екипът ще продължи да изучава дългия ковид до края на годината.

Повече от 80% от жителите на Финландия, които са възраст над 12 години, са с поставени две дози от ваксина срещу новия коронавирус. Трета доза е инжектирана на около 20%, но въпреки това броят на заразените се увеличава. С разпространението на варианта Омикрон властите затегнаха редица ограничения, които преди това бяха облекчени.

Източник: ТАСС/БТА

Related posts

Нови 1403 случая на коронавирус и 11 починали за последното денонощие

admin

Витанов: В края на вълната от Омикрон у нас ще има 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая

Дани Тренчева

Голяма част от учителите не одобряват зелен сертификат в училище

Дани Тренчева

Израел започна да ваксинира деца между 5 и 11 г. срещу Covid

Дани Тренчева

СЗО се обяви против бланкетните забрани за пътувания заради варианта Омикрон

Дани Тренчева

ЕК призовава за отмяна на ограниченията за пътуване заради Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment