25.07.2024
Covid-19

Почти всеки втори, преболедувал COVID-19 развива постковиден синдром

Постковиден синдром се наблюдава при почти всеки втори, който е преболедувал новия коронавирус, сочат данните от финландско проучване, цитирано от ТАСС.

Заключението на експертна група, назначена през 2021 от Министерството на социалните грижи и здравеопазването в Хелзинки. Проучването е продължило месеци наред преди резултатите да бъдат представени.

„Дългият COVID-19 се проявява при почти всеки втори възрастен, преболедувал новия коронавирус и при едно от петдесет деца. По-често се наблюдава при хора, които са били настанени в болница, но може да възникне и при пациенти, които са преболедували леко или не са имали никакви симптоми“, е заключението на експертите.

Според Световната здравна организация постковидният синдром може да се появи до три месеца след преболедуването и да продължи максимум два месеца. Сред най-разпространените симптоми са умора, затруднено дишане, нарушения в когнитивните способности и много други.

Финландските специалисти също така са установили, че иРНК ваксините срещу COVID-19 намаляват риска от развитието на постковиден синдром при преболедувалите и интензивността на симптомите му. Екипът ще продължи да изучава дългия ковид до края на годината.

Повече от 80% от жителите на Финландия, които са възраст над 12 години, са с поставени две дози от ваксина срещу новия коронавирус. Трета доза е инжектирана на около 20%, но въпреки това броят на заразените се увеличава. С разпространението на варианта Омикрон властите затегнаха редица ограничения, които преди това бяха облекчени.

Източник: ТАСС/БТА

Related posts

СЗО: Прекомерна употреба на антибиотици в България

Дани Тренчева

Новият подвариант на Омикрон вече е у нас

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

1463 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Омикрон ще доминира в Европа до средата на януари

Дани Тренчева

Италия обмисля безсрочен сертификат за хората с три дози ваксина

Дани Тренчева

Leave a Comment