25.04.2024
Covid-19

Почти всеки втори, преболедувал COVID-19 развива постковиден синдром

Постковиден синдром се наблюдава при почти всеки втори, който е преболедувал новия коронавирус, сочат данните от финландско проучване, цитирано от ТАСС.

Заключението на експертна група, назначена през 2021 от Министерството на социалните грижи и здравеопазването в Хелзинки. Проучването е продължило месеци наред преди резултатите да бъдат представени.

„Дългият COVID-19 се проявява при почти всеки втори възрастен, преболедувал новия коронавирус и при едно от петдесет деца. По-често се наблюдава при хора, които са били настанени в болница, но може да възникне и при пациенти, които са преболедували леко или не са имали никакви симптоми“, е заключението на експертите.

Според Световната здравна организация постковидният синдром може да се появи до три месеца след преболедуването и да продължи максимум два месеца. Сред най-разпространените симптоми са умора, затруднено дишане, нарушения в когнитивните способности и много други.

Финландските специалисти също така са установили, че иРНК ваксините срещу COVID-19 намаляват риска от развитието на постковиден синдром при преболедувалите и интензивността на симптомите му. Екипът ще продължи да изучава дългия ковид до края на годината.

Повече от 80% от жителите на Финландия, които са възраст над 12 години, са с поставени две дози от ваксина срещу новия коронавирус. Трета доза е инжектирана на около 20%, но въпреки това броят на заразените се увеличава. С разпространението на варианта Омикрон властите затегнаха редица ограничения, които преди това бяха облекчени.

Източник: ТАСС/БТА

Related posts

Затягат мерките в няколко области

Дани Тренчева

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Областите София-град, Варна и Пловдив с най-много новорегистрирани случаи на COVID-19

Служебното правителството решава удължаване на извънредната епидемична обстановка

Дани Тренчева

6761 са новите случаи на коронавирус, 116 души са починали

Дани Тренчева

Съветът по епидемиология към МЗ обсъжда още мерки срещу Covid-19

Дани Тренчева

Leave a Comment